Blog 1 oktober 2016
Vegetarisch
Er was deze week misschien wel 1 nieuwsitem wat duidelijk naar voren kwam. Het voedingscentrum gaf min of meer aan dat het green happiness dieet gevaarlijk zou zijn. Het zou leiden tot tekorten qua eiwitten, B12 en calcium.
Ik had zelf nog nooit van dit dieet gehoord en ben daarom ook even op hun site gaan kijken. Echt helemaal duidelijk hoe het dieet eruit ziet, is het voor mij niet. Ook omdat ze een dieet op maat voor iemand maken. Dat ze uitgaan van een persoonlijk dieet vind ik in elk geval positief. Als ik het goed begrijp is het wel een dieet dat uitgaat van groente, fruit en geen vlees. Het is vooral gericht op vegetarisch en veganistische voeding.
Dat is iets wat op zich een keus is en daar hoeft niks mis mee te zijn, als je maar beseft dat je bepaalde voedingsstoffen zal moeten aanvullen. Geeft het voedingscentrum hier niet eigenlijk mee aan dat het gevaarlijk is om vegetarisch te eten? De meeste vegetariƫrs zijn redelijk op de hoogte van vooral een tekort aan B12. Dit zal je moeten supplementeren, dat is dan de consequentie. Dan hoef je verder geen tekorten op te bouwen. Hetzelfde geldt voor eiwitten. Tegenwoordig zijn er wel tal van oplossingen om hier genoeg van binnen te krijgen. Vooral soja heeft natuurlijk hier een grote plek in het plantaardige assortiment, maar dit zou ik niet op dagelijkse basis adviseren.
Of de dames van het green happiness dieet ook supplementen gebruiken voor de aanvulling van tekorten weet ik niet. Als dit wel gebeurt, lijkt me dit een relatief onschuldig dieet. En dat geldt voor alle diƫten, die adviseren tekorten op 1 of andere manier op te vangen. Blijft wel altijd de vraag hoe dat gedaan wordt. Een B12 supplement kan natuurlijk ook goed werken of niet. Ik zou afraden een B12 te gebruiken op basis van cyanocobalamine, dit geeft namelijk na verwerking door het lichaam wat cyanide resten, wat giftig is voor het lichaam. Beter is het om een supplement te gebruiken op basis van methylcobalamine.
De zorgverzekeraars zijn ook weer druk bezig om de prijs voor hun pakketten bekend te maken en wat wel en vooral ook niet vergoed wordt. Het spel wordt steeds gekker en duurder en minder wordt vergoed. Zorgverleners worden hier ook het slachtoffer van. Als fysiotherapeut krijg ik te maken met contracten die met zorgverzekeraars worden afgesloten. De verplichtingen die zorgverzekeraars fysiotherapeuten op leggen worden steeds gekker. Het is nu inmiddels zo ver, dat er een verzekeraar is die het fysiotherapeuten verbied behandelingen te factureren die niet door de zorgverzekeraar worden vergoed. Stel dat iemand 5 behandelingen vergoed krijgt, maar meer behandelingen nodig heeft (voor de meeste klachten zijn 5 behandelingen echt niet genoeg), dan kan de therapeut deze niet in rekening brengen. Oftewel, de therapeut moet gratis werken? Hoe werkt dit als iemand alleen een basisverzekering heeft? Geen enkele therapeut die deze persoon gaat behandelen! Je gaat niet gratis werken!
Is dit een manier om fysiotherapeuten te dwingen een ander beroep te zoeken? Het blijft een vreemde zaak dat zorgverzekeraars zoveel macht hebben. De politiek lijkt dit ook niet te willen tegenhouden. Hoe is dit voor andere zorgverleners. Ik vermoed dat deze tegen vergelijkbare problemen aan beginnen te lopen. Ik hoop dat we ooit weer terug kunnen naar de tijd van het ziekenfonds. Dan zullen we misschien meer moeten betalen, maar dan wordt wel weer alles vergoed! Meer duidelijkheid voor zowel klant als zorgverlener. En dat hoeft helemaal niet ten koste te gaan van kwaliteit.
Fijn weekend!
Richard Wuisman.