Blog 10 maart 2016

Verandering

Afgelopen zaterdag besefte ik mij dat veranderingen soms heel geleidelijk gaan. Als je dat stap voor stap doet en dan terug kijkt naar een paar jaar geleden, dan pas zie je hoe groot die veranderingen kunnen zijn.  Ik had zaterdag een heel lang stuk gelopen en flinke gezweet. Ik dacht toen terug aan de tijd dat ik na zo’n lang stuk een fles Fanta aan mijn mond zette en daar enorm van genoot. Vooral als het warm was buiten. Dit zou ik misschien nog anderhalf jaar geleden hebben kunnen doen maar nu moet ik er echt niet meer aan denken. Misschien zou ik het nog best lekker vinden, maar ik zou me er absoluut niet beter door voelen.

Mijn lichaam is nu niet meer gewend aan zoveel geraffineerde suikers en dat wil ik mijn lichaam dan ook zeker niet geven na inspanning. Na inspanning wil ik dat mijn lichaam optimaal kan herstellen, zodat ik klaar ben voor de volgende training of wedstrijd. Vooral net na de training of net na de wedstrijd is dat het allerbelangrijkste herstelmoment. Juist dan moet je je lichaam voedingsstoffen aanbieden die het nodig heeft om te herstellen en sterker te worden. Ik doe dat nu zonder heel veel suikers of koolhydraten te gebruiken. In mijn overtuiging heb je dat als duursporter ook helemaal niet nodig en sinds ik dat ook niet meer doe, zijn mijn prestaties enorm verbeterd.
Zo heb ik in een kleine twee jaar tijd mijn voedingsgewoontes behoorlijk aangepast. Het grappige is dat ik misschien nu wel veel lekkerder eet dan voorheen. Smaak kan veranderen en als het eten dat je eet goed voor je is, zal je smaak dat ook gaan aangegeven.
Stap voor stap kan je zo heel veel aan jezelf veranderen en het hoeft ook niet binnen een paar weken te gebeuren. Geef jezelf de tijd en je kan een ander mens worden als je dat echt wil!
Richard Wuisman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.