Blog 11 februari 2016

Zoals ik in vorige blogs vertelde, heb ik afgelopen jaar behoorlijk wat aan mijn voedingspatroon veranderd. En met succes, met hardlopen ben ik enorm verbeterd. Afgelopen zomer besloot ik al volledig niet meer te snoepen. Geen koek, snoep, chips, chocolade etcetera. Dit beviel al erg goed en heb mijn ‘dieet’ ┬ánog wat verder aangescherpt.

Een paar maanden terug kwam ik het nieuws dat bewerkt rood vlees kankerverwekkend zou zijn. Is niet alles wat bewerkt is kankerverwekkender dan onbewerkt voedsel? Dat is misschien dan weer een andere discussie waar Tiny van Boekel afgelopen week mee in het nieuws kwam. Daar wil het niet over hebben, tenminste niet nu. Ik ben zelf grotendeels gestopt met rood vlees sinds het najaar. Eigenlijk om een iets andere rede. In rood vlees zit namelijk het suiker ‘neu5Gc’. Ditzelfde suiker zit in zuivelproducten. Dit suiker kunnen wij eigenlijk niet verteren als mens en zal daardoor altijd (op minimale wijze) irriteren in het spijsverteringskanaal. Ik vind het belangrijk dat mijn spijsverteringskanaal zo goed mogelijk functioneert en heb daarom besloten rood vlees en zuivel zoveel mogelijk links te laten liggen.

Hoe ziet mijn dieet er dus precies uit?

Ten eerste: geen geraffineerde suikers. Dit behoeft denk ik geen uitleg.

Ten tweede: beperking van gluten. Ik heb geen glutenallergie of coeliakie, maar merk wel dat ik mij fitter voel wanneer ik weinig/geen gluten eet. In normale weken betekent dit maximaal 1 keer per week pasta en maximaal 1x per week brood.

Ten derde: beperking van zuivel. Ik neem maximaal 1 bakje yoghurt of kwark per week.

Ten vierde: beperking van rood vlees. Ook hiervoor geldt, maximaal 1 keer per week.

Tot slot: geen gesnoep (al valt dat grotendeels samen met het eerste punt)

Daarnaast is het belangrijk dat de macronutrienten in juiste verhoudingen gegeten worden. De richtlijnen liggen nogal uiteen hierover. Zelf streef ik naar een verhouding van 35% koolhydraten, 35% vetten, 30% eiwit. Ik voel mij beter dan ooit, sneller dan ooit. Voor mij reden op deze voet verder te gaan.

Richard Wuisman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.