Blog 11 oktober 2016

Toeval

Toeval bestaat niet! God dobbelt niet! Er is veel gezegd over toeval. Bestaat het of niet? Ik ga er geen religieuze blog van maken vandaag. Het komt vaak voor dat mensen klachten hebben aan het lichaam. Vaak aan het bewegingsgestel, maar ook bijvoorbeeld een probleem met 1 van onze organen. Meestal kunnen zorgverleners geen antwoord geven op de vraag; hoe kom ik aan deze klachten?

Pijn bij een gebroken been, leverproblemen bij een alcoholverslaving, een schouder uit de kom bij een valpartij of een whiplash na een auto-ongeluk. Bij deze 4 voorbeelden zien we een duidelijke oorzaak en gevolg. Dit snappen we, dat dit klachten geeft. Een fysiotherapeut ziet regelmatig klachten die een minder duidelijke oorzaak hebben. Een simpel voorbeeld is een tenniselleboog. Zelden is hier een duidelijk aanwijsbare factor te vinden. Misschien wat stress, uitgebreider ramen gelapt? Zomaar wat redenen. Vaak staan deze niet in verhouding tot de hoeveelheid klachten iemand heeft. Zo zijn er tal van kwalen te bedenken. Ook ziektes en ja ook kanker natuurlijk.

Is het simpel een kwestie van pech? Ontstaan klachten zonder toeval? Ergens weten we allemaal denk ik wel, dat dit niet zo is. Ook een voetballer die plots zijn hamstring scheurt? Volgens mij gebeurt dat ook niet zomaar. Er speelt al langer iets in het lichaam, voordat dit klachten gaat geven. We moeten dan alleen wel naar het hele lichaam kijken, de conditie van het hele lichaam. In de reguliere zorg doen we dit vaak niet. Alleen bijvoorbeeld bij bloedonderzoek.

Mijn mening is in elk geval dat klachten nooit zomaar ontstaan. Ik geloof ook dat we het hele lichaam erbij moeten betrekken. Onze hele statiek, onze houding, onze voeding en onze medische geschiedenis. Dit is ook waarom ik ervoor gekozen heb, de opleiding osteopathie te gaan doen. Bewust om dit te leren. Een tenniselleboog ontstaat niet plaatselijk. Zelden tenminste. Het is ook in de fysiotherapie helder dat deze klacht vaak ontstaat vanuit een probleem in de nek. De nek staat bovenop onze romp. Er kunnen een heleboel redenen zijn dat er vanuit de romp een reden is, waardoor een probleem ontstaat in de nek. Dit kan neurologisch zijn, maar ook bijvoorbeeld mechanisch. Dit is een ingewikkeld proces, maar goed te onderzoeken door een therapeut (die hiervoor geleerd heeft).

Hierom zijn vele klachten op te lossen of in elk geval onder controle te houden. Ik zal dit in de toekomst steeds beter kunnen doen voor iemand en ik kijk hiernaar uit. Ook via mijn blog en zeer binnenkort website zal ik steeds meer informatie delen.

Fijn weekend!

Richard Wuisman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.