Blog 12 december 2017
Tijd voor een terugblik
Door alle drukte met het openen van mijn fysiotherapiepraktijk is het er weinig van gekomen om in te gaan op alles wat er in de wereld gebeurd is. Vooral als het gaat om voeding en gezondheid. Vandaag ga ik er eens goed voor zitten, want ik heb genoeg om over te schrijven. Een aantal nieuwsberichten trokken enorm mijn aandacht, helaas is vaak de media weer goed voor een hoop onduidelijkheid. Interessante titels en conclusies zijn belangrijker dan de dingen die we echt kunnen leren van onderzoek.
Vorige week las ik het artikel dat onnodig glutenvrij eten ongezond zou zijn. Meteen toen ik de titel las, had ik al mijn mening gevormd. Iets dat ik nooit probeer te doen. Wie weet wat er ontdekt is? En kan dit onze gedachten over gluten misschien volkomen veranderen? Dit is wat ze zijn gaan onderzoeken. Ze hebben tienduizenden mensen jaren gevolgd. Ze keken naar het wel of niet gebruiken van gluten in de voeding. Het bleek dat de groep die gluten at, geen verhoogde kans had op hart- en vaatziekten. Dat was de enige conclusie die letterlijk uit het onderzoek werd getrokken. Vervolgens wordt door de onderzoekers (of de media?) gesuggereerd dat mensen die glutenvrij eten wel een verhoogde kans op hart- en vaatziekten hebben. De resultaten van het onderzoek gaven die niet aan. Mensen die glutenvrij aten, krijgen geen granen binnen. In granen zitten stoffen die beschermen tegen hart- en vaatziekten. Dus door dit niet te eten is de kans groter op deze ziektes. Heel vreemd, want er zijn genoeg andere factoren die bepalen of die kans groter is of niet. Denk daarbij aan weinig bewegen, overgewicht, slechte/ongezonde voeding. Mensen die glutenvrij eten, kunnen overigens nog steeds granen eten, want er zijn een heleboel granen die geen gluten bevatten (bijvoorbeeld boekweit, quinoa, haver)! Kortom, het onderzoek toont niet aan dat de groep glutenvrij meer kans heeft op hart- en vaatziekten, maar via een vreemde theoretische bocht wordt wel die draai eraan gegeven. Mag ik dit vreemd noemen?
Gelukkig zijn er ook bemoedigende berichten. Er is weer een onderzoek geweest dat aantoont dat verzadigde vetten goed zijn voor de gezondheid. De bloedvaten blijken hier niet door dicht te slippen. Dit is tenminste de conclusie van een aantal cardiologen, die vervolgens flink tegengas krijgen van vakgenoten. Ik ben blij dat er een aantal cardiologen hiermee komen, want vetten zijn verschrikkelijk belangrijk, ook de verzadigde. Om alle verzadigde vetten op 1 hoop te gooien, is een ander verhaal. De verhalen op facebook vlogen me om de oren, plaatjes van patat met mayonaise, want dat is goed voor ons! Dat is het natuurlijk niet, belangrijk blijft dat de vetten zo min mogelijk (liefst niet) bewerkt zijn.
Verder gaat het nog steeds erg goed met de farmaceutische industrie. Het pijnmiddel oxycodon wordt steeds vaker voorgeschreven. Het middel heeft een morfine-achtige werking. Het is een stevige pijnstiller en kan ook behoorlijk wat bijwerkingen hebben. Het werd afgelopen jaar door bijna een half miljoen Nederlanders gebruikt. Het is natuurlijk prachtig dat mensen met veel pijn, een stevige pijnstiller kunnen nemen. Is het alleen dan niet zo, dat er steeds meer mensen met heftige pijn zijn? Moeten we niet eens in de gezondheidszorg gaan kijken hoe het komt dat zoveel mensen, zoveel pijn hebben dat ze deze pijnstillers nodig hebben? Een goed functionerend lichaam, met een goed functionerend zenuwstelsel heeft toch helemaal deze zware middelen niet nodig (er zijn natuurlijk altijd uitzonderlijke situaties)?
Dan wil ik tot slot nog even ingaan op de verschijning van het boek ‘een ode aan e-nummers’ van Rosanne Hertzberger. Deze dame heeft een hoop online discussie uitgelokt. Het moge duidelijk zijn dat ik e-nummers geen ode ga brengen, in tegendeel. Dat de e-nummers een bepaalde veiligheid garanderen, daar kan ik best in komen. Dat het de gezondheid bevordert om e-nummers te eten, natuurlijk niet. Ik geef toe, ik heb het boek niet gelezen, maar er is iets dat ik me heel erg afvraag. Hoe ziet het dieet van Rosanne Hertzberger eruit? Hoeveel e-nummers eet zij op een dag?
Fijn weekend!
Richard Wuisman.