Blog 13 augustus 2017

Frans ontbijt

Vorig weekend was ik samen met mijn vriendin een lang weekend naar Frankrijk, even over de Belgische grens. Eten op vakantie vind ik altijd wel een uitdaging, want je eet altijd wat anders dan thuis. Het startte op vrijdagavond, in België, waar ik koos voor een vegetarische maaltijd. Hierna kwam de volgende ochtend het ontbijt. Ik verwacht van de Franse keuken geen wonderen, maar in een 4 sterren hotel had ik wel goede hoop. Dat viel dus eigenlijk erg tegen, hoewel alle gasten zich zichtbaar tegoed deden aan het eten.

Het ontbijt was op te delen in een ronde tafel met vele kaassoorten (en 2 bordjes met vleeswaren), een ronde tafel met vers fruit en kleintjes activia/danone en een rechthoekige tafel die in de categorie glutenverzameling viel. Pancakes, crêpes, stokbrood (opvallend weinig), een soort broodcake, wafels en suikertaart. Om de gluten te versieren was er veel jam (uit een potje) en nutella. Verder was er nog een automaat voor de koffie en thee, een automaat met niet-vers sap. In het hoekje was er nog wat plek voor cornflakes/cruesly en daarnaast nog wat saucages,bacon en opgeklopt poedereigeel.

Ik vond het ook moeilijk een goede keus te maken. De start was wel makkelijk want ik begon met het verse fruit, daarna was ik eigenlijk overgeleverd aan suikers en gluten. Goede vetten en eiwitten heb ik eigenlijk niet gezien. Zelf houd ik niet van kaas en het vlees en ei zag er niet uit als gezonde toevoeging van het ontbijt. In een paar dagen tijd heb ik een maandvoorraad aan gluten en suiker gegeten. Een keertje kan natuurlijk geen kwaad, maar dit was erg veel van het goede. Wat ik eigenlijk nog het vervelendste vind, is het ontbreken van voeding die vol zit met mineralen en vitaminen. Op het fruit na, was dat er gewoon niet.

We gingen in de middag en avond eten bij verschillende restaurantjes. Dan valt op dat de Fransen blijkbaar weinig hebben met groente. Groente neemt een groot deel in van mijn dieet, dus dit is echt een gemis. Soms kreeg je nog een salade met een flinke kwak dressing. Uiteindelijk heb ik er het hele weekend voor gekozen vooral gerechten te bestellen, waar mogelijk nog wat groente bij zat en vooral rood vlees te mijden. Dit om in ieder geval nog zoveel mogelijk vitaminen, mineralen en vezels binnen te krijgen (groente). Het rood vlees heb ik gemeden om mijn darmen nog wat rust te gunnen vanwege de vele suikers en gluten die ik plotseling at. Door dit soort keuzes te maken, heb ik in elk geval het idee gehad, dat ik weinig last heb gehad van ander eten en fit was voor de trainingen van deze week. Op vakantie is het onmogelijk alleen maar goede keuzes te maken, maar het is wel mogelijk om te zorgen voor een paar richtpunten.

Nog even wat actualiteit. De eierdiscussie gaat maar door, dus ga ik het over andere zaken hebben. Er blijkt namelijk een verband te zijn tussen het gebruik van energiedrankjes en drugsgebruik onder jongvolwassenen. Het drinken van energiedrankjes is een ramp voor jonge lichamen (zelfs het voedingscentrum adviseert maximaal 1 zo’n drankje voor tieners, dat zegt al wat). Dat er dan ook eerder drugsgebruik mee gerelateerd is, lijkt me dan niet vreemd. De onderzoekers konden er niet echt een duidelijk reden voor geven, maar het verband was duidelijk.

Om door te gaan op drugsgebruik. Cannabisgebruikers blijken een hogere kans te hebben op een hoge bloeddruk. Hoe meer jaren de drug gebruikt wordt, des te hoger de kans op hoge bloeddruk. Het onderzoek maakt niet duidelijk of het daadwerkelijk komt door de drug, of de mogelijk samenhangende lifestyle van de gebruikers. Het is sowieso duidelijk dat rokers ook een grotere kans hebben op hoge bloeddruk. En er is ongetwijfeld een verband tussen rokers en cannabisgebruikers.

Fijne zondag nog.

Richard Wuisman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.