Blog 14 april 2016

Het zijn voor mij wat verwarrende weken geweest. En dan heb ik het over mijn eigen gezondheid en mijn hardloopvorm. Want die was om eerlijk te zijn de afgelopen weken niet best. Vorige week raakte ik het eigenlijk zat. Vooral omdat ik niet kon bedenken waardoor het kwam. De drukte wilde ik niet volledig daar de schuld van geven. Ik ben gewoon weer eens bij de basis begonnen en heb op papier gezet wat ik precies at. Via een app (zijn er velen) kreeg ik voorgelegd hoe mijn eiwit, koolhydraat en vetinname was.

Het viel mij op dat ik met mijn vetten eigenlijk precies goed zat (qua hoeveelheid). De koolhydraten en de eiwitten bleven echter ver onder de maat. Eigenlijk alles bekijkend heb ik eigenlijk sinds eind oktober nooit meer helemaal topfit gevoeld. Ik besloot weer terug te keren naar mijn oude dieet, dat in die zin verschilde, dat ik weer zuivel ging gebruiken en iets meer koolhydraten in voedingsmiddelen toestond.

Het klopt niet helemaal met mijn idee├źn van optimale voeding, maar blijkbaar heb ik als duursporter toch ook een hoop kwantitatieve voeding nodig, uiteraard ook kwalitatief, maar het andere aspect is toch belangrijker dan ik zou verwachten.

Ik train 5 keer per week met hardlopen, zo’n 70-80 km per week, daarnaast ook nog de nodige krachttraining en lichamelijk werk. Ik verbrand veel en blijkbaar heb ik dit nodig. Binnen een week tijd voel ik me toch weer een ander mens. De trainingen gaan veel beter. Einde van de werkdag heb ik meer energie.

Concluderend zie ik toch weer dat een voedingspatroon ontzettend individueel blijft. Als het niet helemaal in balans is met je doen en laten (en je lichaamssamenstelling), dan zal je dat voelen.

De basis waar ik voor sta ik voor mij als duurloper ook de basis, ik pas een aantal dingen aan en zo zal voor iedereen het een beetje aangepast moeten worden, want een ieder is uniek!

Er gaat een moment komen dat ik mijn ideeen over eten ga verwerken in een overzichtelijke pdf, maar dat zal tijd kosten. Tot die tijd zal ik met enige regelmaat in mijn blog terug komen op belangrijke aspecten van onze dagelijkse voeding.

Richard Wuisman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.