Blog 14 juni 2017

Krachttraining voor de gezondheid

Er was heel veel gezondheidsnieuws de afgelopen week. Ik begin maar meteen met een heel actueel bericht. Een onderzoek dat uitgevoerd was vanuit het Radboud ziekenhuis vond ik zeer interessant. Ze zijn gaan onderzoeken wat krachttraining voor invloed heeft op het hebben of krijgen van een metabool syndroom. Een syndroom dat misschien nog niet voor iedereen kent. Het metabool syndroom is de verzameling van symptomen zoals overgewicht, hoge bloeddruk, hoge bloedsuikerspiegel. Eigenlijk alle symptomen die uiteindelijk leiden tot de bekende westerse welvaartsziektes (hart- en vaatziektes, diabetes, kanker etc.).

Het blijkt dat verspreid over de week ongeveer 1 uur krachttraining al voldoende is om de kans op het krijgen van het metabool syndroom te verminderen. Volgens de berekeningen maakte het niet eens zoveel uit hoe het uur over de week werd verdeeld. Ook het tijdstip van de training(en) en het aantal maakte niet uit. Naar de invloed van krachttraining op dit soort klachten is nog weinig onderzoek gedaan, dus het is mooi dat dit nu begint te komen. Dat bewegen goed voor ons is en de gezondheid verbeterd weet inmiddels wel iedereen. Dat ook krachttraining invloed heeft op de lichaamsfuncties die ons gezond houden, lijkt nu bewezen. Behalve wandelen en fietsen is het dus raadzaam om ook elke week krachtsinspanningen te leveren. Daarnaast is dit ook goed voor onze gewrichten en zeker voor onze botten. Doordat de spieren trekken aan onze botten, probeert ons lichaam ervoor te zorgen dat de botten sterk blijven (het lichaam kan hier zeker voor zorgen als het lichaam genoeg voedingsstoffen krijgt).

Het lichaam moet het natuurlijk wel aan kunnen om het sterk te houden. Er blijkt nu ook een klein probleem te zijn bij vrouwelijke hardloopsters die ondergewicht hebben. Het zal per persoon verschillen, maar het blijkt dat deze groep hardloopsters opvallend vaak blessures oploopt. Het gaat dan vaak om stressfracturen (een soort incomplete botbreuk) in de voet. In het onderzoek dat deze week verscheen, is helaas alleen gekeken naar lichaamsgewicht. Ik zou dan zelf graag willen weten, hoe komt dit? Ik vermoed dat de oorzaak van het ondergewicht hier zeker mee te maken heeft. Als iemand ondergewicht heeft met als oorzaak sporten en te weinig eten (te weinig voedingsstoffen binnenkrijgen), dan lijkt het me niet zo gek dat dit blessures in de hand werkt. Iemand met ondergewicht zal dan minder reserves hebben, waar het lichaam in nood (zoals bij sporten) op terug kan vallen.

Het valt mij namelijk ook vaak op, dat mensen nogal eens blessures oplopen/krijgen, nadat ze al een tijdje aan het afvallen zijn. Meestal zijn de calorie-beperkende of de ‘crash’ diëten het ergst. Vooral als dit langer wordt gedaan dan 1-2 maanden. Het lichaam gaat dan alle reserves aanspreken om te ‘overleven’. Met als gevolg dat de prioriteit van het lichaam niet meer ligt bij het bewegingsgestel op orde houden. Het is dus verschrikkelijk belangrijk voldoende voedingsstoffen (vitaminen en mineralen) te eten, zeker ook in periodes als we een blessure hebben.

Alvast fijn weekend!

Richard Wuisman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.