Blog 15 december 2016
Vers
Er gaan veel nieuwsberichten over onderzoeken naar de gezonde en ongezonde eigenschappen van producten. In principe gaat het altijd over ‘gefabriceerde’ producten. De productie van een product zorgt altijd voor een bewerking van de originele ingrediënten. Veel onderzoek gaan dan ook over voedselveiligheid, is het veilig om dit product te eten? Deze week las ik een artikel over de toevoeging van suikers in pastasauzen. Er werden een heleboel argumenten gegeven waarom dit in de pastasaus zit en ook ontstaat tijdens de productie. Ik vond ook alle antwoorden duidelijk en logisch. Ik geloof ook echt wel dat unilever zijn best doet om de producten op een zo goed mogelijk manier te produceren. Het probleem blijft: het is niet vers.
Al dit soort producten zijn hartstikke makkelijk en maakt het koken een stuk sneller. Sneller dan de tijden waarin we deze producten nog niet hadden. We krijgen daardoor vaak een heleboel voedsel binnen dat ontdaan is van de oorspronkelijke voedingswaarde, een heleboel essentiële voedingsstoffen gaan verloren met de productie. Dan hebben we het dus over pastasauzen, witte snelkookrijst, kruidenmixen, eigenlijk alles dat in pakjes en zakjes zit. Uitzonderingen zijn dan bijvoorbeeld zilvervliesrijst en volkoren pasta. Het is allemaal heel makkelijk en een hoop mensen gebruiken dagelijks dit soort producten. Een keertje in de week is helemaal niet erg, dat doe ik ook. De maaltijd, en zeker het avondmaal, kan makkelijk uit verse ingrediënten bestaan. Vers vlees, verse groenten (bij voorkeur dus ook zelf gesneden, smaakt nog lekkerder ook dan voorgesneden), dat zou de basis van een goed avondmaal kunnen zijn, dagelijks. Pakjes en zakjes horen daar niet dagelijks in te zitten.
Verder kwam ik nog op een interessant grafiek terecht. Daarin werd weergegeven hoe consumenten en diëtisten denken over allerlei producten. Hierin werd dan gekeken naar het verschil in hoe gezond beide dachten over de producten. Er kwam duidelijk naar voren dat er nog wat verschil tussen zit. Jus d’orange wordt door de consument als gezond beschouwt, door de diëtist in veel mindere mate. Een diëtist vind bijvoorbeeld light frisdrank en margarine gezonder dan de gemiddelde consument. Zelfs popcorn wordt door diëtisten als gezonder beschouwd dan door de consument. Dit laatste vind ik toch wel wonderbaarlijk. Op een schaap van 0-5 (0 ongezond, 5 gezond) scoort de popcorn bij diëtisten bijna een 3. Wat heeft popcorn nou voor een voedingswaarde? Ik kreeg bijna het gevoel dat de consument het beter snapt dan de diëtist.
Als snelle conclusie lijkt de diëtist nog erg op de klassieke manier te denken. Minder calorieën is gezonder. Bevat een product weinig calorieën, dan is het gezond. Ik blijf het verwonderlijk vinden dat deze theorie nog steeds gebruikt wordt, terwijl het veel complexer is. Ik spreek mensen regelmatig en sta er van versteld dat een hoop mensen om weinig voeding kunnen leven. En dan ook geen trek hebben! Dat geeft aan dat mensen waarschijnlijk ook te weinig bewegen. Het zijn vaak simpele rekensommetjes en vaak halen mensen qua calorieën, niet de dagelijks nodige hoeveelheid (de hoeveelheid die je in rust verbrand + de hoeveelheid die je met bewegen verbrand). Ze vallen echter ook niet af! Vaak werken crashdiëten dan wel om af te vallen. Bij deze vorm van diëten wordt er heel zwaar een tekort aan calorieën opgebouwd, dat het lichaam niet anders kan dan de reserves aanboren.
Ik wil de diëtiek niet afvallen (leuke woordspeling?), maar de opleiding lijkt toch niet geweldig in elkaar te zitten. De voedingsmiddelenindustrie heeft ook een aardige hand in het curriculum van de opleiding. Ik ken zelf geen diëtisten, maar er zullen er gerust ook een hoop zijn die door hebben geleerd, of een iets andere richting in zijn geslagen. Ik ben zelf niet iemand van het klakkeloos overnemen, maar kijk graag kritisch naar de dingen om alles beter te begrijpen. Probeer daarom ook te begrijpen waarom je de dingen eet die je eet. Is dit wel of niet gezond en waarom is dit wel of niet gezond? Door dit besef gaan we pas echt verder komen met een persoonlijke lifestyle.
Alvast fijn weekend!
Richard Wuisman.