Blog 15 maart 2018

Supplementen in de ban?

Gisteren was er een groot artikel op nu.nl over supplementen. Mocht u het gemist hebben:

https://www.nu.nl/gezondheid/5175743/rivm-waarschuwt-sportvoedingssupplementen.html

De boodschap van het bericht was eigenlijk; sporters, gebruik geen supplementen, want het is gevaarlijk!

Tenminste, zo ongeveer komt het op mij over. Ten eerste wil ik wel gezegd hebben; wanneer u supplementen gebruikt, doe dit niet op eigen houtje. Vraag advies aan iemand die er kennis van heeft of… doe zelf zorgvuldig onderzoek op internet naar de werking van supplementen en waarvoor ze nuttig zijn.

Het gekke van het artikel is dat zowel doping als supplementen op 1 hoop gegooid worden, wat vreemd is. Hierdoor worden supplementen nog zwarter gemaakt (dan nodig). Het artikel maakt een schatting van hoeveel sporters sportsupplementen gebruiken. Dat zijn er rond de 65.000. Dan is de vraag, hoe vaak levert dit klachten op? Volgens het artikel komen er per jaar 170 meldingen van gezondheidsklachten na gebruik van voedingssupplementen of doping. Dan vraag ik me af, hoeveel van die 170 zijn van supplementen en hoeveel van doping (oftewel niet-goedgekeurde stoffen voor de sport)?

Laten we zeggen dat het daadwerkelijk 170 gezondheidsklachten van supplementen zijn. Op de 65.000 mensen is dat 0,26 % die hier maximaal gezondheidsklachten van krijgt. Vind ik een relatief klein groepje. Misschien 170 teveel, maar daarom wil ik het vergelijken met voedselvergiftiging en medicijnvergiftiging in Nederland.

Het is niet makkelijk hier informatie over te vinden, maar ik heb wat gevonden. De schatting is dat 50 tot 280 mensen per jaar sterven door voedselvergiftiging en een kwart tot half miljoen klachten oploopt t.g.v. voedselvergiftiging (laten we zeggen 5% van de bevolking). Dat zijn hele andere cijfers. Dan medicijnvergiftiging, hier ben ik ook zelf erg benieuwd naar. Volgens cijfers liepen er in Nederland in 2014 33.700 mensen een medicijnvergiftiging op! Ik herhaal 33.700 Nederlands, per jaar. Inmiddels staat overlijden door medicijngebruik op de derde plaats van doodsoorzaken. Zullen we deze cijfers vergelijken met de 170 mensen die klachten krijgen n.a.v. supplementen?

Ik vraag bij deze het RIVM eens goed te laten nadenken over hoe we onze ziekenhuizen minder vol krijgen, hoe we wachtlijsten kunnen verkorten, ziektekosten omlaag kunnen brengen……enzovoort. Nogmaals neem niet zomaar een supplement ….. en neem niet zomaar een medicijn?

Gezonde groet,

Richard Wuisman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.