Blog 15 september 2016

Damloop

Voordat ik over dit hardloopfeest begin, wil ik eerst nog een ander nieuwsfeitje bespreken. Vorige week kwam namelijk in het nieuws en bij het programma Radar een item over vitamine B6. Veel mensen die (1 op de 5) aan een onderzoek deelnamen betreffende B6 suppletie bleken allerlei klachten te krijgen (en gingen hiervoor naar de huisarts). De hoeveelheden zijn vaak 100 mg per pil. Dat is ruimschoots (4x) de aanbevolen hoeveelheid (dagelijks). Nou denk ik dat het soms geen kwaad kan meer binnen te krijgen dan aanbevolen. Zeker als dit in combinatie is met andere vitamines en mineralen. Het is één groot samenspel van alle stoffen. Een enkele stof extreem toevoegen kan nooit geheel in balans zijn met andere voedingsstoffen. Van B6 is tevens bekend dat een teveel ervan klachten kan geven, fabrikanten zijn volgens mij ook verplicht dit te melden op de verpakking. Ga dus niet zomaar één vitamine supplementeren voor hier met een expert over gesproken te hebben.

Het is bijna weer de derde zondag van september, en voor veel hardlopers betekent dit, de dam tot damloop. Ikzelf doe inmiddels ook al een aantal jaren mee. Ja, het is heel druk, maar het is ook heel gezellig en overal is het feest. Iets dat past bij veel hardloopevenementen. Het is altijd leuk en er heerst een grote eensgezindheid. Iets wat ik in de samenleving nog wel eens mis. Ook hierom is het leuk hier aan deel te nemen en bij te blijven kijken.

Ik mag zelf in het wedstrijdvak starten en na afloop ga ik graag nog langs de kant de rest van de menigte aanmoedigen. Het is een prachtig gezicht. Goed getrainde atleten tussen de dagatleten die gevraagd zijn voor hun bedrijf een dagje te hardlopen. Ik hoop altijd dat iedereen heelhuids aankomt, maar de ervaring leert dat een hoop lopers te weinig trainen. Blessures zijn vaak het gevolg en menig atleet zie ik al voor de finish hinkend die kant op proberen te komen. Ondanks dat is iedereen dan toch weer trots om de eindstreep gehaald te hebben. Dat is voor de één al het grote doel op zich. Een ander (zoals ik) wil zijn beste tijd bij de damloop verbeteren.

Helaas, ben ik nog niet op het topniveau dat ik vorig jaar rond deze tijd had. Soms kan je hard trainen, goed aan je herstel denken tussen trainingen, goed eten, maar dan blijft de vorm uit. Dat is frustrerend, maar soms nou eenmaal zo. Ik wijk niet af van de route en hoop zondag toch ineens te kunnen pieken.

Hardlopen blijft wel een omstreden sport. Slecht voor de knieën, slecht voor de rug, te inspannend. Toch gek, aangezien het de oudste sport ter wereld is. Onze verre voorvaderen, moesten rennen, of voor hun leven, of voor hun eten. We zijn er prima voor gebouwd. Als we goed getraind zijn, hoeven we helemaal niet bang te zijn voor het verknoeien van onze knieën. Zorg voor een soepele tred (vraag aan een ander hoe je loopt), zorg voor goede schoenen en vraag advies desnoods om een schema. Mocht er al sprake zijn van schade aan je kniegewricht (kijkoperaties waarbij kraakbeen of een deel van de meniscus is weggehaald), dan kan het ook nog, mits niet te vaak en niet te intensief.

Waarom hardlopen en ook wandelen zo goed zijn, is dat spieren op een natuurlijke manier worden gebruikt. De steunt op je benen (door de zwaartekracht) zodat botten en gewrichten veerkrachtig en sterk moeten blijven. Dit is wel een essentieel voordeel ten opzichte van sporten als zwemmen en fietsen/wielrennen. Uiteraard hebben die sporten gezondheidsvoordelen, maar veel minder voor de gewrichten.

Ik hoop dat het zondag weer een feestje gaat worden….nee, ik weet zeker dat het een feestje gaat worden. Alle hardlopers alvast veel succes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.