Blog 15 september 2018

Het resultaat na 3 maanden

Het is me gelukt, 3 maanden zonder dierlijke voeding, lauter plantaardige voeding. Dus ook geen dierlijke toevoegingen en dergelijke. Dat is soms nog best lastig, in die zin; je gaat ervan uit dat sommige producten niks dierlijks bevatten, maar dat is niet altijd zo. Nu is de grote vraag, wat heeft dit mij opgeleverd?

Het eerste dat ik eigenlijk de eerste maand al merkte; ik kan hardlopen makkelijker langer volhouden en hetzelfde geldt voor fitnessoefeningen. Het lijkt ook alsof ik een ietsje meer lucht heb en ook na het sporten ben ik minder vermoeid. Als ik een zware hardlooptraining heb gedaan of een hardloopwedstrijd heb gehad, ben ik niet kapot op het eind (wel vermoeid natuurlijk, maar minder dan voorheen). Dit zijn voor mij duidelijk tekenen dat dit dieet voordelen heeft.

Halverwege juli had ik 2 mindere weken omdat ik toen eindelijk begon te ontgiftigen. Hierdoor raakte ik een paar kilo kwijt, maar vooral denk ik stoffen die niks in mijn lichaam te zoeken hadden. Na deze periode ben ik weer wat andere dingen gaan merken. Het lijkt erop dat mijn nagels wat mooier beginnen te worden en zachter. Ook mijn verteringsorganen lijken er goed op te reageren, mijn opname van voedingsstoffen is enorm verbeterd (iets waar ik al heel lang last van had). Vooral met dit laatste ben ik erg blij; vooral de opname van goede vetten is enorm belangrijk voor ons lichaam; met ons hormonale systeem en zenuwstelsel in het bijzonder.

Ik heb gedurende de 3 maanden een aantal metingen gedaan, waaronder bloeddruk, vetpercentage en gewicht;

  1. Mijn gewicht: ik begon met 69,9 kilo, op 1 september was ik 68,5 kg. Tussendoor was ik wat meer afgevallen, maar langzaam lijk ik richting mijn oude gewicht te gaan.
  2. Bloeddruk: 1 juni was mijn bloeddruk 107 om 68 en een hartslag van 43. 1 september was het 112 om 65 en een hartslag van 41.  Uitslagen die kunnen passen bij iemand die regelmatig aan duursport doet. Met een plantaardig dieet is het voor mij wel duidelijk dat het belangrijk is voldoende zout toe te voegen aan mijn eten. Lager hoeft mijn bloeddruk (onderdruk) namelijk niet te worden.
  3.  Mijn tenen zien er mooier uit, oftewel, de doorbloeding van mijn voeten is verbeterd? U mag zelf oordelen: links 1 juni rechts 1 september. Mijn nagels zijn wat mooier (en zachter) en de huid is ook wat strakker geworden (jonger huidje?).

thumbnail_20180601_201749thumbnail_20180903_214959

Het waren achteraf best zware maanden, eigenlijk niet eens vanwege de omslag in mijn dieet, maar het waren best stressvolle maanden. Het is namelijk zo dat ik uit ga breiden met mijn fysiotherapiepraktijk. Er komt een locatie bij per 15 oktober. Dit is natuurlijk superleuk, maar zoiets rond krijgen is zeer stressvol. Kortom, ik had wel 3 hele goede maanden uitgezocht. Dat ik evengoed toch resultaat heb behaald met mijn dieet, geeft voor mij in elk geval aan dat dit goed voor mij is.

Hoe nu verder? Ik ga dit zeker een vervolg geven, maar ik zal iets minder streng voor mijzelf zijn. Af en toe een stukje vlees kan weinig kwaad, maar dit zal alleen zijn als ik een keertje uit eten ga (dit doe ik niet wekelijks) of op vakantie ben. Zuivel laat ik voortaan links liggen en blijft uit mijn dieet. Oftewel, als ik thuis en op mijn werk ben eet ik als een veganist, buitenshuis zal ik soms wat flexitarisch zijn :-).

Vorige week zijn mijn vriendin en ik heerlijk een weekje op vakantie geweest en ik heb dus ook regelmatig vlees gegeten. Ik was ook erg benieuwd hoe mijn lichaam hierop zou reageren. Eigenlijk heb ik hier niets van gemerkt, misschien ook wel omdat een weekje ontspannen ontzettend goed voor de mens is.

Het werken aan een uitdaging of verandering als deze in 3 maanden vond ik ook erg leuk. Omdat de komende maanden erg druk worden vanwege studie en de uitbreiding van de praktijk stel ik mezelf nog even geen nieuwe doelen, maar in het nieuwe jaar ga ik dit zeker weer doen.

Fijn weekend en energieke groet,

Richard Wuisman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.