Blog 16 januari 2017

Chocolademelk

Door de drukte ben ik ook met deze rubriek wat later dan gebruikelijk. Als eerste wil ik even ingaan op vorige week zondag. Ik was deelnemer aan de halve marathon van Egmond, oftewel, 1 van de 18000! Geweldig dat zoveel mensen deze zware 21,1 km willen lopen voor hun plezier. Het is een enorme uitdaging en vraagt veel meer dan een 10 km op 16,1 km (dam tot damloop) op een vaste ondergrond. Het geeft mij altijd een geweldig gevoel om met zoveel mensen over dat strand te rennen en het is prachtig te zien hoeveel mensen dat met mij doen. De omstandigheden waren verder uitstekend, het strand was stevig en de wind was rustig.

Velen hardlopers weten goed wat ze moeten eten en drinken voor een wedstrijd. Na een wedstrijd is lastiger. Bij de sporthal waar iedereen zich kon omkleden stonden tentjes met friet, een burgertent en in de sporthal stond nog een grote tent van Amstel (die volgens mij alleen bier in het assortiment had). Ik kwam bij de eerste 200 binnen en heb meteen de pendelbus gepakt (nadat ik mijn cooling down had gedaan). Tot dat moment stond alleen het publiek zich goed te doen aan de snacks en bier. Ik vrees dat ook een hoop lopers zichzelf hierop trakteerden na het behalen van de finish. Dit is natuurlijk een verschrikkelijke manier om het lichaam te laten herstellen van zo’n inspanning.

Vlak voor Egmond las ik op een forum dat chocolademelk een geschikte hersteldrank was na het sporten en dat sommige tophardlopers dit drinken na hun trainingen en wedstrijden. Ik kan het mij haast niet voorstellen en ik schrok dat dit dus ook een hoop hardlopers nu wordt geadviseerd. De basis voor deze gedachte is gelegd door een onderzoek waarbij hardlopers opgesplitst werden in 2 groepen. De ene groep kreeg een sportdrank (oftewel suiker in water) als herstel te drinken na een training, de andere groep chocolademelk. Drie uur later bleek de groep met chocolademelk beter te herstellen, de eiwitsynthese (voor herstel van spieren) was beter op gang gekomen dan bij de andere groep. Hierop werd gezegd dat chocolademelk een goede drank was na het sporten omdat het zowel koolhydraten en eiwitten bevat. Ik vraag mij af wat er gebeurt was als 1 groep sportdrank had gedronken en de andere groep glacékoeken. Deze koeken bevatten meer eiwitten dan sportdrank, dus dat lijkt mij volgens deze gedachtegang ook een geschikt voedsel na het sporten.

Ik heb bij de finish het sportdrankje niet aangenomen. Veel te veel suikers, dit kost ons lichaam een hoop energie, energie die we net verbruikt hebben met sporten. Na mijn cooling down heb ik mijn sporttas opgehaald waar water in zat (hydratatie), fruit en gedroogd fruit (koolhydraten) en noten (eiwitten en vet). Daarnaast bevatten het fruit en noten ook nog de nodige vitaminen en mineralen, een ideaal herstel voor mij.

Nog even wat feitjes uit het nieuws die mijn aandacht trokken. In 2016 hebben 40.000 Britse kinderen en jongeren onder de 18 een kies of tand moeten laten trekken i.v.m. tandbederf. Dit soort getallen zullen hopelijk de overheid aanzetten om iets te doen aan suiker. We krijgen er veel te veel van binnen, met ook dit als gevolg. Tevens heeft een slechte mondhygiëne een enorme invloed op onze algehele gezondheid. Hoe slechter die is, des te meer kwade bacteriën ook in ons lichaam komen en voor veel klachten kunnen zorgen. In de strijd tegen suiker zijn kunstmatige zoetstoffen in allerlei producten (light) gemikt. In Amerika blijkt de consumptie van zoetstoffen gigantisch toegenomen te zijn, vooral bij de mensen met obesitas. Gek genoeg lijkt dit helemaal niks te helpen! Sterker nog, de vertering van zoetstoffen gooit ons verteringskanaal behoorlijk in de war, inclusief ons hormonaal systeem. Laten we zelf proberen goede keuzes te maken, de voedingsindustrie zal dat niet voor ons doen.

Fijne week!

Richard Wuisman.

medaille

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.