Blog 17 mei 2020

We zijn ruim 2 weken verder sinds mijn vorige blog. Mijn weken zijn inmiddels behoorlijk veranderd. Ik mag weer aan het werk in de fysiotherapiepraktijk. Voor mij even een einde aan onzekerheid. Het is wel vreemd om nu te werken met een mondkapje en handschoenen, maar dat went hopelijk nog wel.

Hardlopen ging gelukkig al en sinds mijn vorige blog heb ik verder kunnen uitbreiden. Ik ren inmiddels 35 km in de week, waarvan vandaag 14 km. Vooral vandaag was dit heerlijk met dit lenteweer. De komende weken zal ik de 40 km in de week voorbij gaan en gaan starten met interval training (korte snellere stukken).

Zoals beloofd, ik zou het in deze blog over mijn dieet hebben van dit moment. Ik heb de afgelopen 2 jaar meerdere periodes veganistisch gegeten en dat beviel erg goed. Ik ben geen volledige veganist of vegetariƫr, maar dierlijke voeding is een zeer klein onderdeel van mijn dieet. Vlees eet ik maximaal 2 x in de maand, eieren 1-4 x per maand. Dierlijke zuivel in principe niet, ik ben van mening dat dit niet voor mensen is. Het voegt niets toe aan onze gezondheid, het is eerder schadelijk.

Tegenwoordig is er wel meer keuze qua plantaardige zuivel. Zo’n 2 a 3 dagen in de week eet ik dit bij de lunch (en kies ik voor de varianten waar geen suiker aan is toegevoegd). Ik probeer door de week heen veel te variĆ«ren, niet elke dag hetzelfde. Ik zal even een gemiddelde dag schetsen van wat ik eet.

Mijn ontbijt begint meestal met fruit. Elke dag weer anders, zeker nu met al het zomerfruit in de winkel. Als ik dit op heb laat ik even zakken en eet dan nog wat groente (bijv. snackgroentes, radijs, bleekselderij, wortel etc), ook elke dag weer anders. Meestal eet ik dan nog een paar (bio) maiswafels met (suikerloze) jam en chiazaad.

De lunch is heel wisselend. Een smoothie is vaste prik op werkdagen. Vaak doe ik daar een halve avocado doorheen, maar ik gebruik ook wel eens kiemgroente. Dit mix ik met bijvoorbeeld banaan, mango, ananas of zoals komende week met appel. Daarnaast vaak een bakje met wat noten/pitten/zaden/bessen (eventueel plantaardige zuivel daarbij). Ook dit is elke dag net weer een andere samenstelling. Vaak heb ik ook nog een restje van het avondeten van de vorige dag, dat ik dan vaak als deel van de lunch eet.

De avondmaaltijd wisselt enorm. Aziatisch, Italiaans, Mexicaans, Spaans, gewoon ‘Hollands’. De basis zijn vooral de groentes. Elke dag kies ik voor meerdere soorten en vooral veel. De kruidenmixen maak ik zelf tijdens het koken. Voor sommige gerechten gebruik ik nog wel eens een potje of zakje, maar dan kies ik voor iets waar geen ’troep’ (suiker, smaakversterkers etc.) in zit. Met pasta kies ik altijd een volkoren variant of iets glutenvrij (ook steeds meer keuze in) en rijst is altijd zilvervliesrijst.

Vleesvervangers zijn nog wel een dingetje. In veel vervangers zit vooral heel veel bewerkt plantaardige vet (vaak zonnebloemolie en dat is echt niet okay) en suikers. Ik heb een paar soortjes geselecteerd die ik prima vind en dat zijn de enige die ik eet. Gehaktvervangers zijn meestal okay, vervangers van kip of gehele stukken vlees (burgers, schnitzels, worstjes) bijna nooit. Als kipvervangers ken ik er 2 die ik prima vind, en voor een stuk vlees eigenlijk ook maar 2 (en voor een zekere 3e maak ik een uitzondering :-)).

Misschien lijkt het zo, alsof ik erg veel eet. Nou dat klopt, dat doe ik ook. Ik merk zeker nu ik meer hardloop, dat het belangrijk is dat ik genoeg eet. Daarnaast zorg ik er ook voor dat ik af en toe een maaltijd oversla (altijd het ontbijt), want 16 uur vasten achter elkaar heeft een aantal voordelen.

Het is een lange blog geworden, hopelijk is mijn eetpatroon een stuk duidelijker. Waarom ik het 1 en ander zo doe, dat is een nog langer verhaal. Ik zou zeggen, blijf mijn blogs volgen, en binnenkort de mogelijkheden met het Autoregulatieconcept. Dan wordt alles vanzelf steeds duidelijker.

Met energieke groet

Richard Wuisman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.