Blog 18 februari 2016

Gezondheid en voeding zijn op dit moment erg trendy. Jaren terug begon dit proces natuurlijk al, daarom is het een trend. Ik ben een jaar of 6 terug ook in de voeding terecht gekomen. Misschien wel per ongeluk, maar ik wilde me er vanaf dat moment meteen meer in verdiepen. In eerste instantie was dat via een netwerkmarketingsbedrijf volgens een vaste formule. Kortom, vertrouwen op de werking van het product.
Hierna heb ik vervolgens mijn diploma als voedingsdeskundige behaald. Deze opleiding was meer vanuit de visie van calorie├źn bijhouden en vanuit daar een voedingsprogramma samenstellen.
Als ik dit nu zo bekijk zijn dat, mijns inziens, incomplete manieren om met voeding bezig te zijn. Het is veel meer dan dat. De consument hoort ook van alles en nog wat en raakt hierdoor eerder in de war. Wat is nu wel goed, wat is niet goed, ik weet het niet meer! Dat hoor ik vaak in mijn omgeving. Het is ook allemaal verwarrend. De ene goeroe zegt dit, de ander dat, allemaal vanuit hun eigen visie.

Die eigen visie had ik een aantal jaren geleden niet en ik wist me ook geen raad met al deze inzichten. Iedereen wilde ik wel helpen, maar dat ging niet. Ik houd er niet van om mezelf in een hokje te plaatsen en me te verbinden aan een bepaalde visie van iemand. Uiteindelijk komt het er op neer dat er een balans moet zijn. Hetgeen wat je eet moet in balans zijn met hoe je je voelt en wie je bent. Of, als je iets wilt veranderen, dan moet je gaan eten zoals je je wil voelen en zoals de persoon die je wil zijn. Hoe je je wil voelen, dat mag iedereen voor zichzelf bepalen. Mijn ervaring is dat als je je beter voedt, dan ga je je beter voelen. Er zijn inmiddels genoeg verhalen van mensen die hun voeding verandert hebben en zich daardoor fitter voelen, meer dingen doen, minder depressief zijn.
Wanneer zal ik iemand willen en kunnen helpen? Wanneer iemand als doel heeft gezonder te willen leven, zich fitter te willen voelen, beter wil presteren met sporten. Daar help ik graag bij. Mensen die alleen willen afvallen, dat doe ik niet. Afvallen moet niet het hoofddoel zijn. Dat kan op zoveel manieren en helaas ook op veel (tijdelijke) manieren die niet gezond zijn. Val je hier goed vanaf? Ja. Val je er mooi vanaf? Vaak niet. Ben je gezonder als je op deze manier afvalt? Nee absoluut niet.

Als je gezonder eet, meer beweegt en je beter voelt, dan komen die kilo’s en cm’s vanzelf. Dat moet soms ook in stappen gaan. Je kan vaste gewoontes niet zomaar ineens volledig veranderen. Dat lukt vaak alleen als je weet dat je dit tijdelijk kan veranderen, om daarna in oude gewoontes te vervallen. Pas stap voor stap nieuwe aanpassingen toe in je dagelijkse leven. Ik heb het met grote stappen gedaan, maar ook zeker niet in 1 keer. Wel, had ik een doel voor ogen en daar doe ik het voor. Op een gezonde manier leven en hoog niveau kunnen sporten. Op deze manier zoals ik nu leef, leef ik heerlijk en kan ik genieten van sporten, en absoluut ook van eten.

Richard Wuisman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.