Blog 19 augustus 2018

Week 10 en 11: Het einde is in zicht

Inmiddels eet ik alweer 11 weken als veganist. Nog 2 weken en dan heb ik de 3 maanden volgemaakt die ik me voorgenomen had. De 3 maanden zijn vaak ook nodig om gewoontes in te slijpen. Nou, een gewoonte is het ook wel geworden. Het is vanzelfsprekend dat ik geen vlees meer eet. Ik heb er eerlijk gezegd ook helemaal geen behoefte meer aan. Hetzelfde geldt eigenlijk voor zuivel, ik heb geen behoefte meer aan voeding (die niet voor mensen voorbestemd is). Nu komt het grappige (in zekere zin), over 2 weken zou ik van mezelf dus eigenlijk wel weer vlees mogen eten. Mijn uitdaging is dan ten einde. Hier zat ik van de week eens over na te denken.

Over 2 weken ga ik met mijn vriendin 1 week naar Kroatië. Ik heb geen idee of het makkelijk is daar veganistisch te eten in restaurants. Ik vermoed van niet. Van mezelf mag ik ook wel weer een keer een stukje vlees eten, alleen.. ik weet niet of ik daar nog wel trek in heb. Ik zag in mijn gedachte van de week een stuk vlees op mijn bord liggen en het stond mij eigenlijk erg tegen om het daadwerkelijk op te eten. Dit bewijst toch wel dat er veel veranderd is de laatste 11 weken. Waar ik voorheen gek was op vlees, begint het mij meer tegen te staan.

Wat ga ik precies doen na de 3 maanden? Inmiddels heb ik besloten redelijk dezelfde weg te blijven volgen, maar af en toe een stukje vlees mag. Dit zal waarschijnlijk alleen zijn met etentjes en vakantie. Vaker niet, thuis en op mijn werk blijf ik vegan. En dat voelt goed. Een mooie term die ik laatst hoorde, van dr Joel Furhman (van de voedselpiramide) is nutritarian. Het vooral eten van voeding die veel voedingsstoffen bevat. Plantaardige voeding bevat verreweg de meeste voedingsstoffen (denk aan vitamines, mineralen, sporenelementen en andere kleinere stoffen). Deze voeding staat onderin de piramide en daar mogen we veel van eten (het zorgt voor de fundering). Fruit, noten, pitten en zaden staan ook laag in de piramide. Hoger in de piramide staan vlees en zuivelproducten en snoep, koek, gebak vormen de top van de piramide. Een echte nutritarian eet dit dus nagenoeg niet. Dierlijke voeding mag, maar eigenlijk van alle eiwitten die we eten, zou dan maximaal 10% uit dierlijke bron mogen komen. Ik zal persoonlijk voor een lager percentage gaan, laten we zeggen 0-5% dierlijke eiwitten per maand. En misschien komt er nog eens een dag dat ik helemaal over ga op 0%.

Het is nogal eens lastig om volledig vegan te zijn. Thuis is het geen probleem, restaurants wordt lastiger, hoewel in Nederland dit met een aankondiging van tevoren nog wel te regelen is. In het buitenland wordt dit lastiger, dan denk ik bijvoorbeeld aan Duitsland waar ze graag een grote lap vlees op een bord presenteren. Ook bij anderen eten is vaak lastig. Koken volgens vegan manier is lastig. De meeste pakjes en zakjes en vleesvervangers bevatten allemaal dierlijke ingrediënten. Het grappige vind ik persoonlijk, als we pure producten gebruiken, is het best simpel. Op die manier heb ik de afgelopen weken bijvoorbeeld burritos, nasi, kip pesto (maar dan zonder kip) en paella gemaakt, volledig vegan. Als vleesvervanger heb ik o.a. kastanjechampignons en cashewnoten gebruikt. De kruidenmix zelf gemaakt, dus geen pakjes of zakjes en het was heerlijk (en smaakt ook niet zo chemisch).

Vitale groet,

Richard Wuisman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.