Blog 19 februari 2017
Slapen
In sommige weken stapelen de interessante artikelen zich op. Dan wil ik over andere zaken schrijven, maar de actualiteit denkt daar anders over. Het is leuk dat er veel nieuws is op gebied van gezondheid, maar het blijft soms moeilijk te peilen wat we met deze informatie moeten doen. Daarvoor schrijf ik dus ook mijn blog. Omdat 2 artikelen te maken hadden met slapen, wil ik het daar eerst over hebben.
Slapen schijnt voor veel ouderen een probleem te zijn. Ik kan me zelf goed voorstellen dat als ouderen niet veel doen op een dag, ze ook geen slaap hebben. Ik denk dat er altijd wel een reden te vinden is waarom slapen een probleem is. De oplossing wordt dan vaak gezocht in slaapmedicatie. Hierdoor wordt men suffer en blijken er dus ook veel ongelukken te gebeuren. Deze valpartijen kunnen vaak dramatisch zijn, met botbreuken tot gevolg. Oftewel, van de regen in de drup. Er zijn volgens mij genoeg manieren te bedenken om meer behoefte te hebben aan slaap. Kan dat niet voorgeschreven worden? Vooral meer beweging lijkt me voor veel slaapproblemen heilzaam.
Slaap blijkt ook belangrijk voor mensen die in ploegendiensten offshore werken. Deze mensen werken vaak 2 weken lang, in dag- of in nachtdiensten. Hierna hebben ze 2 weken vrij. De groep met dagdiensten had 4 dagen nodig om van deze 2 weken te herstellen. De nachtdienstgroep had hier 2 weken voor nodig! Ik kan het me best voorstellen, het hele hormoonritme van dag en nacht hormonen is verstoord. Deze disbalans heeft tijd nodig te herstellen. Blijkbaar net zo lang als dat het verstoord is geweest. Het nachthormoon melatonine is zeer belangrijk voor ons lichamelijk herstel. Dit kan bij nachtdiensten niet goed werken. Stel een nachtdienstmedewerker heeft een blessure, dan kan dit bijna niet herstellen.
Na de slaapmedicatie was er ook wat opwinding over het gebruik van maagzuurremmers. Zware maagzuurremmers blijken makkelijk verkrijgbaar te zijn, zonder recept. Maar liefst 2 miljoen mensen in Nederland schijnen dit te gebruiken. Deze maagzuurremmers hebben bijwerkingen omdat het de maagfunctie verandert. Ik zal hier de komende weken een keer over bloggen, want dat is een ingewikkeld proces dat altijd consequenties heeft. Deze medicatie werkt natuurlijk best goed bij acute situaties, niet bij chronische.
Ook was er nog een onderzoek ter promotie van antibiotica. Ik ben geen fan van antibiotica, maar dit blijkt goed te helpen bij blinde darmontstekingen. Als dit een operatie kan voorkomen, is dit niet verkeerd. Ik zie regelmatig mensen met klachten in bekken en rug, die regelmatig een relatie hebben met een oude operatie in de buik. Het littekenweefsel dat hierbij ontstaat geeft regelmatig verklevingen tussen organen en verbindende vliezen (die ook weer verbonden zijn met wervels en spieren). Het uberhaupt voorkomen van een blinde darmontsteking is natuurlijk het beste, maar als het eenmaal zo ver is, is dit misschien nog de minst slechte oplossing?
Fijne zondag nog!
Richard Wuisman.