Blog 19 januari 2017

Veroudering

Beste lezers,

dagelijks in mijn werk spreek ik mensen met allerlei kwaaltjes. Mensen beseffen vaak dat dit ook komt doordat we ouder worden en daar horen kwaaltjes bij. En niet alleen dat. Die kwaaltjes gaan ook minder snel over dan voorheen. Niemand zal eigenlijk zeggen dat dit klopt en dit ons allen te wachten staat naarmate we ouder worden. Ik  houd ervan om nogal eens, of liever nog vaker dan eens, out of the box te denken. Als mensen dit zeggen hoor ik vaak een soort acceptatie. Het is nou eenmaal zou, ik leg me erbij neer dat het nog even duurt voor het over is. Ik zal moeten accepteren dat ik een zwakke rug heb. Zomaar een paar zinnen die ik wel eens hoor. Waarom is dat zo dat als we ouder worden dat we meer van dit soort kwaaltjes krijgen?

Dat wil ik vandaag even op mijn manier brengen. Ik heb het dan niet over mensen die op 1 of andere manier onherstelbare schade hebben opgelopen. Denk daarbij aan een dwarslaesie (een heel duidelijk voorbeeld), maar ook bijvoorbeeld aan iemand die een zware enkeloperatie heeft ondergaan nadat deze verbrijzelt was. Die enkel zal zwak blijven, de dwarslaesie patiënt zal nooit meer kunnen lopen. Dit lijkt me ook wel logisch. Ik heb het dus eigenlijk meer over de kwalen die geleidelijk ontstaan. Bijvoorbeeld een tenniselleboog, een (chronische) slijmbeursontsteking in de schouder, zeurende nekspieren. Vaak ook klachten die niet vanzelf overgaan. Vooral aandoeningen aan pezen (kniepees, achillespees) kunnen nogal eens lang duren. Dat soort klachten duren langer als we ouder worden, omdat ze met hetzelfde proces te maken hebben als veroudering.

Veroudering gaat gepaard met een vermindering van de kwaliteit van alle weefsels in het lichaam. Door bepaalde voeding, door bepaalde sporten of door erfelijke factoren zal bij de 1 ander weefsel eerder kwalitatief verminderen dan ander weefsel. Iemand die weinig beweegt en te weinig eiwitten binnenkrijgt zal misschien eerder slechte botten krijgen (botontkalking), iemand met hernia’s in de familie zal misschien eerder rugklachten krijgen, enzovoort. Dat soort klachten ontstaan niet zomaar, dat kan een proces van jaren en jaren zijn. En dat heeft eigenlijk allemaal met stress te maken.

Ik bedoel daar mee alle vormen die ‘stress’ zijn voor het lichaam. Misschien is het handig een heel rijtje van stressfactoren op te noemen, zodat we het over hetzelfde hebben:

  • Psychisch stress (de stress waar we het meestal over hebben, werkstress, tijdsdruk, spanningen thuis, overlijden van naasten etc.)
  • Gebrek aan ontspanning
  • Medicatie
  • Suiker, alcohol, zoetstoffen, smaakversterkers etc.
  • Straling (telefoons, Wi-Fi)
  • Uitlaatgassen
  • Roken
  • Cafeïne
  • Wonden en infecties
  • Sporten
  • Te weinig beweging
  • Langdurig zitten
  • Te weinig slaap
  • Allergieën
  • Wonden en infecties
  • Negatieve houding
  • Toxines in voeding, verf en overige chemische producten

Een heel rijtje en waarschijnlijk niet eens compleet. Het lichaam kan heel wat doen tegen stress. Het lichaam heeft daar wel hulpstoffen voor nodig (denk aan vitamines, mineralen, vetten, eiwitten). Uiteindelijk komt het neer op een balans. Bij iedereen zal altijd de balans niet helemaal goed zijn en zal stress altijd meer winnen. Vooral ook omdat er zoveel bronnen van stress voor het lichaam zijn. Zodra er stress ergens is, gaan andere processen niet door. Hoe meer stress, des te meer processen in het lichaam minder goed verlopen. Des te sneller wij dus verouderen, want ik zorgt altijd voor afname van kwaliteit van lichaamsweefsels (te weinig hulpstoffen om weefsels soepel te houden).

Wat moeten we doen als we ergens kwaaltjes ervaren? Dan is het wijs om te zorgen voor minder stress in het lichaam. Probeer dingen te doen, die voor het voor het lichaam makkelijker maken om hiermee om te gaan. Zorg voor voldoende slaap, ga regelmatiger bewegen, ga gezonder eten, praat met de werkgever over werkdruk. Sommige maatregelen tegen stress zijn makkelijker uit te voeren dan andere, maar kunnen heel nuttig zijn om het herstel te bevorderen. Kunnen we al deze stressbronnen tot een minimum houden, dan is dat volgens mij de manier om prettig oud te worden.

Veroudering valt niet tegen te houden, stress ook niet, zeker niet in onze westerse samenleving. Wat we wel kunnen doen, is dit proces niet te snel te laten gaan. Dat is wel waar ik voor ga en ik hoop daar de komende jaren nog heel veel andere mensen mee te kunnen helpen.

Alvast prettig weekend en ga vooral iets leuks en ontspannends doen!

Richard Wuisman.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.