Blog 19 juni 2016

Coca cola

Een aantal dagen terug bepaalde een rechter in Zweden, dat de groene variant niet meer natuurlijk gezoet mag worden genoemd. Dit doet coca cola omdat ze stevia gebruiken in de cola in plaats van suiker of andere kunstmatige zoetstoffen (light). Inmiddels al weken terug, noemde ik het gebruik van stevia in producten. Waarbij ik ook al aangaf dat dit weinig natuurlijks is, aangezien dit stofje behoorlijk chemisch tot stand komt. Dat de rechter dit in Zweden bepaald heeft doet mij goed. Coca cola gaat nu dus ook de groende variant in Zweden op een andere manier marketen. Helaas gaf coca cola hierbij aan de marketing in andere landen niet aan te passen.

Oftewel de chemische zoetstof stevia, die weinig meer met het plantje te maken heeft, is overal ter wereld ‘natuurlijk’, behalve in Zweden. Laten we hopen dat andere landen heel snel gaan volgen.

Gelukkig verklaarde het Duitse voetbalteam niet aan de coca cola en de mcdonalds voeding te zijn, ondanks dat ze het Duitse team flink sponsoren. Gelukkig voor coca cola gaf Van der Vaart aan dat hij nu voetbal bekijkt onder het genot van een cola light. Geen opmerking die wat mij betreft behoord bij een profvoetballer.

Ander nieuws wat eigenlijk zeer opvallend is, 1 op de 3 mensen die obese zijn, zijn ondervoed! Ja, ze eten meer dan genoeg, maar ze krijgen te weinig voedingsstoffen binnen. Het is ook al jaren bekend dat veel mensen die in het ziekenhuis komen ondervoed zijn vanwege een gebrek aan voedingsstoffen! Ondertussen blijft het voedingscentrum beweren dat we met gewone manier van voeden voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen. Kennelijk blijkt dat toch lastig te zijn.

Tot slot hoorde ik over het programma broodje gezond. Laten we simpel beginnen met 1 van de onderwerpen in de afleveringen. Hierin gingen ze kijken wat gezonder is, coca cola of sinaasappelsap. Het komt er op neer, volgens het programma, dat het niet uitmaakt. Sinaasappelsap uit een pak bevat verder weinig voedingswaarde, dus als daarmee vergeleken is, kan ik er nog wel bij met mijn gedachten. Verse sinaasappelsap bevat nog een hoop vitaminen en is enzymrijk. Ja, natuurlijk ook suikers, maar hier weet het lichaam iets beter raad mee dan met de suikers in cola. Ook werd er nog even reclame gemaakt voor margarine, dat beter zou zijn dan gewone boter. Margarine bevat minder natuurlijke voedingsstoffen dan boter.

We komen dus weer bij het probleem dat een hoop voeding wordt gepromoot, waar weinig voedingsstoffen in zitten, terwijl zo verschrikkelijk veel mensen ondervoed zijn en verschrikkelijk veel mensen overgewicht hebben. Zo verandert er dus niks. Op deze manier blijft het ook lastig voor mensen om goede keuzes te maken. Ik ga komende week zeker even de herhaling van de programma te kijken en hoop dat ik er volgende week in mijn blog niet op terug hoef te komen.

Fijne zondag,

Richard Wuisman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.