Blog 19 november 2016

Overspoeling

Maandag ben ik thuis gekomen van een heerlijke vakantie in Zuid-Afrika. Ook op mijn vakantie heb ik geprobeerd het nieuws in de gezondheidswereld in de gaten te houden. En er is veel nieuws geweest, ook de afgelopen week zijn er weer veel feitjes door de media de wereld ingeslingerd, waardoor ik me een beetje overspoeld voel met alle informatie. Vandaag daarom even een beknopt overzicht van een aantal opvallende feitjes met daarbij mijn ideeën.

Laten we beginnen met het nieuws van de afgelopen week. Volgens onderzoekers blijkt het dat volvette melk beter is voor jonge kinderen dan halfvolle. Op latere leeftijd blijken namelijk degenen die halfvolle melk dronken meer kans te hebben op overgewicht. Dus nogmaals, verzadigd vet hoeft dus helemaal niet verkeerd te zijn.

Pessimisme is niet goed voor de mens. Pessimistische mensen hebben 2x zoveel kans op een hartaanval blijkt uit Fins onderzoek. Zure gedachten maken zuur. En zuur is niet goed voor het lichaam. Dit geeft dus ook weer wat voor invloed de psyche op ons fysiek heeft en dat is niet iets om te onderschatten.

Ons zorgstelsel in Nederland blijkt goed te werken in vergelijking met andere westerse landen. Ik heb af en toe mijn twijfels bij de kwaliteit van ons zorgstelsel, maar daar is in dit onderzoek dus ook niet naar gekeken. Het blijkt dat onze ziekenhuizen en huisartsen makkelijk toegankelijk zijn, ook buiten kantooruren. Dat is natuurlijk heel mooi, maar laten we er niet een te mooi verhaal van maken, want er valt heel wat te verbeteren in Nederland wat betreft de zorg.

Een veelvoorkomende vorm van kanker bij mannen is prostaatkanker. Alcoholconsumptie heeft daar invloed op. Matige consumptie blijkt de kans op deze ziekte flink te doen verhogen. Onderzoekers in Florida bekeken hiervoor vele studies en dit bleek hun duidelijk conclusie. Dit betekent dat dagelijks 1-2 glazen alcohol al 8-23% meer kans geeft.

Een wat vreemd onderzoek onder diabetes patiënten in Nederland geeft duidelijk omtrent lifestyle. Een derde deel van de diabetespatiënten verandert niets aan zijn of haar leefgewoontes. Dat vind ik best schokkend aangezien deze gewoontes er vaak voor zorgen dat mensen diabeet worden. Wat ik ook jammer vind is dat een derde deel zegt meer te willen gaan bewegen en het laatste derde deel zegt te willen gaan letten op hun voeding. Kortom, het is dus nog maar de vraag of deze 67% daadwerkelijk meer gaat bewegen of beter gaat eten. Hierbij krijg ik haast het idee dat mensen zich overgeven aan het feit dat ze deze ziekte hebben en niet beseffen wat de gevolgen kunnen zijn op lange termijn.

Dit is nog maar de helft van alles dat ik met u wil bespreken, volgende week de andere helft.

Prettig weekend!

Richard Wuisman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.