Blog 2 september 2016

Nieuwtjes

Veel nieuwtjes, veel onderzoeken, deze dagen kwamen ze zo maar op mijn pad. Een aantal wat meer in het nieuws dan anderen, meerderen trokken mijn aandacht. Zoals vandaag. Het blijkt uit Engels onderzoek dat baby’s met een laag geboortegewicht, op latere leeftijd minder sportief zijn/minder aan sport doen. Interessant feitje. De onderzoekers kunnen alleen de link niet leggen tussen een laag geboortegewicht en minder sporten. Dan doe ik maar een poging. Redenen voor een laag geboortegewicht liggen veelal bij de moeder. Waarvan roken en gebruik alcohol duidelijke veroorzakers zijn. Natuurlijk zijn er ook andere oorzaken, maar een groot deel heeft met dit soort zaken te maken. Als moeder al op deze manier leeft, lijkt mij de kans vrij klein dat hun kinderen een sportieve opvoeding krijgen. Vaak nemen kinderen dit soort gewoontes van hun ouders over. Natuurlijk generaliseer ik nu, maar een goed begin van het leven, begint met een goed begin bij de moeder.

Een feitje in de categorie; ‘goed om te weten’. Laat eten heeft een slecht effect op de bloeddruk. Binnen 2 uur slapen na de avondmaaltijd schijnt vooral slecht te zijn voor de bloeddruk. Dus heeft u een hoge bloeddruk? Eet dan niet te laat voor het slapengaan.

Verder las ik met verbazing een onderzoek over maagverkleiningen. Het blijkt dat dit een veel betere basis is om jarenlang op gewicht te blijven, dan een dieet. Het aantal mensen dat nog respons gaf na 10 jaar was wel erg laag en ook was het in het onderzoek niet duidelijk hoe de dieetgroep te werk ging om af te vallen. Mijn verbazing is voornamelijk omdat ik onlangs meerdere mensen heb ontmoet met een maagverkleining en eigenlijk weer een behoorlijk overgewicht hebben. Ik kan hooguit gissen naar de reden dat dit weer gebeurt, maar een garantie is een maagverkleining dus zeker niet!

Een onderwerp dat vaak niet het grote nieuws haalt zijn vaccinaties. En dan vooral de bijwerkingen. Persoonlijk ben ik er geen voorstander van, ook omdat bij jonge kinderen hun weerstand volledig door de war wordt geschopt. Nu blijken er kinderen te zijn in meerdere landen die een ziekte hebben opgelopen na het Mexicaanse griep vaccin te hebben gekregen. In Nederland nog niet, maar in andere landen schijnen al schadevergoedingen te zijn betaald.

Onderzoek naar chemotherapie in Engeland geeft schokkende cijfers. Ook dit wordt uit de media gehouden. Het blijkt dat in sommige ziekenhuizen, 50% van de kankerpatiƫnten overlijdt aan de gevolgen van chemotherapie en niet aan de ziekte zelf. Persoonlijk zou ik deze therapie vorm weigeren, ik vraag me af wat oncologen zouden doen.

Tot slot voor vandaag blijkt uit een onderzoek in de VS, Ohio dat er een verband bestaat tussen het ontstaan van diabetes en gebruik van fluor. Fluor wordt nog wel eens in water gestopt en uiteraard in onze tandpasta. Volgens de onderzoekers blijkt dit het risico voor niet alleen diabetes, maar ook voor een andere hoop ziekte te verhogen. Fluor dat in de natuur voorkomt, schijnt overigens wel te beschermen tegen diabetes in plaats van de synthetische vorm (die dus ook in tandpasta zit). Er zijn fluor vrije tandpasta’s te verkrijgen, al heb ik daar geen ervaring mee.

Fijn weekend! Richard Wuisman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.