Blog 20 mei 2016

Vakantiepret

Vorige week zat ik in een mooi hotel op Lanzarote. Wij hadden zelf gekozen voor alleen een ontbijt in het hotel, de grote menigte had een all-inclusive bandje om de pols. Wij zien graag iets van onze omgeving en de hele dag van een buffet plukken spreekt ons ook niet aan. Niet alleen in het hotel maar ook in alle restaurantjes heb ik mijn ogen uitgekeken. De grootste groep toeristen bestond uit Britten. En juist die Britten geven het slechte voorbeeld in Europa. Los van dat ze ongegeneerd rondlopen op de boulevard met te weinig kleding hebben ze over het algemeen zeer slechte eetgewoontes. Je ziet het ook aan de Britten, er is sprake van veel overgewicht.

Wat me ten eerste al opviel was dat de Britten bij elke avondmaaltijd een bakje chips vragen. Bij de pizza wordt patat gegooid, in de pasta wordt patat gemikt en bij de Chinese maaltijd wordt geen rijst gevraagd, maar juist, patat.

Over het algemeen hielden de koks zich op Lanzarote niet in met zout. Ik gebruik zo goed als geen zout met koken, dus dan valt dat snel op. Voor de Britten was het niet genoeg en zag ik echt halve zoutvaatjes over de patat en het vlees gegooid worden. Nee, niet over de groente, want die lijken ze helaas te mijden.

Bij het ontbijt in het hotel, werd natuurlijk door nagenoeg iedereen veel te veel opgeschept. Als er overvloed is aan voeding, dan kan de mens slecht inschatten hoeveel hij nodig heeft. Er wordt bijna standaard teveel genomen (voor als er later geen overvloed meer is).

Op dit soort vakanties is het moeilijk goede keuzes te maken met eten. Zeker als je kiest voor een vakantie met veel zonnen en weinig doen, dan zal het snel leiden tot extra kilo’s. Zorg in elk geval voor genoeg beweging op dit soort vakanties. Zorg er dagelijks voor dat je een rondje gewandeld hebt, dat je elk uur even in beweging geweest bent (om iets te pakken, te zwemmen, wat te drinken halen). Wij hadden ervoor gekozen in een hotel te zitten, die 10 minuten lopen van de boulevard af was. Dat betekende wat dat betreft al een wandeling van meestal minimaal 15 minuten heen en terug.

Zorg voor voldoende drinken, en daarmee bedoel ik water! Neem bij het ontbijt altijd wat fruit en zorg later op de dag voor nog wat fruit en groente bij de warme maaltijd.

Probeer voor de geest te houden hoeveel je normaal op een gewone dag eet. Ga je een rustige vakantie tegemoet en eet je elke dag meer dan je gewend bent (en anders), dan zal de weegschaal aan het eind van de vakantie niet blij zijn.

Dat is natuurlijk een keus en die keus mag iedereen maken. Maar maak die keus dan wel bewust.

Richard Wuisman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.