Blog 21 januari 2016

De week vliegt voorbij. Wie heeft dat nou niet? Ondanks dat blijkt deze week en vooral afgelopen maandag voor een hoop mensen de meest depressieve dag van het jaar te zijn. Ik en velen met mij zullen zich niet bezig houden met dit malaisefeitje en een lekkere dag hebben gehad.

Toen ik een aantal geleden pas echt begon met schrijven, vroeg ik me af, zou ik elke week wel iets hebben om over te schrijven? Meer dan genoeg blijkt. Afgelopen dagen zie en hoor ik zo veel dingen dat ik me moet beperken niet alles op te schrijven dagelijks.

Vandaag wil me richten tot iets dat me blijft verbazen. Het blijkt namelijk dat 1 op de 10 Nederlanders kampt met fors overgewicht! 1 op de 10! Dat is heel erg veel. Dat is een groep mensen die aan een hoop kwalen lijdt of gaat lijden. Dat zijn zo’n 1,7 miljoen mensen!

Normen gaan verschuiven, vet wordt de norm? Betekent dit ook dat we straks onze meetwaarden van de BMI-index gaan veranderen? Tussen de 18 en 25 is normaal (gewicht in kg / lengte in meters in het kwadraat), ernstig overgewicht is boven de 30. Gaan we het meemaken dat straks 25-30 normaal is? Een tijd terug had ik een discussie met iemand (uit de methodologie) over de normale vetwaarden. Zij stelde voor deze te verschuiven omdat deze stijgt onder de bevolking. Vanuit mijn opinie vond ik dit vreemd. Mijn idee is dat deze waarden staan voor een normale oftewel gezonde hoeveelheid vet. Het is een gezondheidsindicatie, is het hoger dan de normaalwaarde, betekent dit kans op aandoeningen behorend bij overgewicht. Wat nu gezond is voor een mens, verandert toch niet in de loop der jaren? Zo snel is de evolutie niet. We konden het niet eens worden, wellicht ook door onze verschillende achtergrond.

Er is nog een groep in Nederland die niet vaak besproken wordt, maar ook een grote risico groep is. Een hoop mensen in Nederland hebben geen overgewicht, maar blijken met metingen een veel te hoog vetpercentage te hebben. Meestal is dat niet goed zichtbaar omdat iemand bijvoorbeeld slank kan zijn. Onderhuids blijkt een heel ander proces. Vaak gaat dit gepaard met een hoog percentage visceraalvet (het vet om de organen, ofwel het gevaarlijkste vet als dit in te ruime mate aanwezig is). Ik heb een jaar lang veel vetmetingen gedaan bij mensen en zag dit zo ontzettend vaak. Dat zijn ook vaak mensen die meestal zeggen dat ze kunnen eten wat ze willen zonder aan te komen. Dat kan kloppen, maar ondertussen vindt er van binnen een ander proces plaats. De buitenkant telt nog steeds meer dan de binnenkant. Dat is gevaarlijk en ik hoop oprecht dat er juist voor die binnenkant steeds meer aandacht gaat komen.

Richard Wuisman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.