Blog 21 juli 2016
Hagelslag
Wielrennen is niet mijn favoriete sport, maar als Nederlanders meedoen ga ik er toch even meer voor zitten om te kijken hoe ze het doen. We hebben inmiddels een aantal aardige klassementsrenners waaronder Mollema die het nu heel goed doet. Ik heb me nooit zo afgevraagd hoe het dieet er van wielrenners uitziet, maar afgelopen week kreeg ik er een klein beetje een idee van. Mollema verklaarde in een interview dat hij zijn dieet had aangepast. Hij was overgestapt van hagelslag naar pindakaas bij het ontbijt. Ik was eigenlijk een beetje perplex dat een wielrenner, die in de top rijdt, dagelijks hagelslag eet. Dat hoort toch niet bij een topsport-ontbijt? Natuurlijk verbranden wielrenners een mega hoeveelheid aan koolhydraten, maar die hagelslag is toch niet de meest ideale brandstof, als het überhaupt brandstof voor een sporter is.
Dan de stap naar voetbal. Ook hier komt steeds meer informatie over de gezondheid van voetballers. Uit onderzoek blijkt dat 30% van de voetballers pre-diabeet is. Oftewel, de kans is groot dat voetballers na hun loopbaan suikerziekte oplopen. Dat is een behoorlijk schokkend feit. Leven deze voetballers dan niet gezond? Eten ze niet gezond? Dit zal per speler verschillen en ik weet ook dat er nog genoeg profvoetballers zijn die roken (wat ik zelf totaal niet begrijp). De grootste oorzaak zit hem in het feit dat voetballers gemiddeld 13 uur per dag zitten! Na het trainen, gaat een voetballer zitten, en komt niet meer van z’n plek!
Ik heb hier al vaker in mijn blog over gesproken, zitten zorgt het snelst voor veroudering. Wees actief en probeer nooit langer dan 30 minuten achter elkaar te zitten. Ik ben benieuwd hoe fit voetballers gaan worden als ze hier mee aan de slag slaan.
Dat bewegen goed voor het lichaam is weten we inmiddels allemaal. Bij verschillende gemeentes bij mij in de buurt staat ook een bordje: beweeg elke dag 30 minuten voor een goede gezondheid. Ten minste, daar komt het op neer, de letterlijke tekst weet ik zo even niet. Prima, dat hier aandacht aan gegeven wordt. Een bordje erbij met; ‘zit niet langer dan 30 minuten achter elkaar’ zou ik nog beter vinden, maar dit is al mooi. Deze week bleek ook uit onderzoek vanuit het Radbout ziekenhuis in Nijmegen.
In het onderzoek werd onderzocht waarom het goed is voor kraakbeen, dat in gewrichten zit, om te bewegen. Er kwam een zeer interessante conclusie uit. Blijkbaar zit er in ons kraakbeen een soort eiwit dat gevoelig is voor beweging. Zodra wij bewegen wordt dit geactiveerd en wordt er voor gezorgd dat het kraakbeen in goede staat blijft. Naarmate er artrose (slijtage) ontstaat, neemt dit eiwit af, maar ook zodra wij minder gaan bewegen.Als wij dus minder bewegen, neemt de hoeveelheid van dit eiwit in de gewrichten af en zo kan het lichaam minder goed voor het onderhoud van de gewrichten zorgen. Niet bewegen zal altijd kwalijke gevolgen hebben, voor de 1 sneller dan voor de ander.
Alvast goed week,
Richard Wuisman.