Blog 21 maart 2016

De lente is echt begonnen. Buiten is het vandaag niet te merken, maar de winter is achter de rug.

Afgelopen weken vielen mij een aantal reclames erg op, ten eerste die van appelsientje. In de reclame wordt gevraagd of je voldoende fruit eet. Hier willen ze mee aangeven dat appelsientje hier de oplossing voor is, met 100% puur fruitsap.

Dit soort reclames vind ik echt bespottelijk, dit zou verboden moeten worden. Daarom was er een opmerkelijk bericht dat dextro (van de druivensuiker tabletten) geen gezondheidsclaims meer mag gebruiken in zijn reclames. Terecht, je stopt eigenlijk ook gewoon een suikerklontje in je mond.

Tevens, in de categorie nieuw oud nieuws, het aantal mensen dat opgenomen wordt in ziekenhuizen met ondervoeding is hoog, veel te hoog! 20 jaar terug is hier al uitgebreid onderzoek naar gedaan en blijkt dat 25-45% van de mensen ondervoed zijn. Gezien de maaltijden in sommige ziekenhuizen, betwijfel ik of mensen er dan in het ziekenhuis bovenop komen. Tijdens herstel zijn juist de voedingsstoffen zo belangrijk.

Deze week wilde ik ook nog even aandacht hebben voor magnesium. Een mineraal dat essentieel voor ons is en bij een hoop mensen ongemerkt te weinig binnen komt. Er is een groep mensen die zich hier bewust van is en dagelijks een magnesiumtabletje neemt (vaak alleen bestaande uit magnesiumoxide, wat zeer slecht opneembaar is).

Mocht u vermoeid zijn, spierkrampen hebben, denk hier dan eens aan. Zelfs hartritmestoornissen kunnen er door veroorzaakt worden.

De tekorten ontstaan door gebrekkige voeding (weinig magnesium in de grond) en ook vaak door medicatiegebruik. Vooral dit laatste is wel iets om goed over na te denken.

Tot slot nog even iets over energiedrankjes. De welbekende drankjes die vaak te vinden is bij hangjongeren. Inmiddels hebben een hoop mensen door dat dit niet gezond is, zeker niet voor jongeren. Nu is uit onderzoek naar voren gekomen dat dit soort drankjes hartritmestoornissen en bloeddruk verhoging tot gevolg kan hebben. Proost!

Richard Wuisman,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.