Blog 22 juli 2017

De hele dag ontsteken

We beseffen het vaak niet, maar de hele dag door vinden er ontstekingsreacties in ons lichaam plaats. Elke keer als wij eten en onze voeding komt in de darmen; altijd zal er een ontsteking optreden in de darmen. Ontsteking, het woord heeft nog altijd een negatieve klank. Zonder ontstekingen bestaat er echter geen leven. Het probleem is er alleen als het lichaam niet in staat is om de ontsteking om te zetten naar herstel. In onze voeding zitten altijd stoffen die een ontstekingsreactie geven. In onze voeding zitten vaak afvalstoffen of giftige stoffen. Ons lichaam kan prima reinigen en ervoor zorgen dat we schadelijke stoffen niet opnemen of in elk geval kunnen uitscheiden (met behulp van een ontstekingsreactie). Ook bij gezonde voeding ontstaat een ontsteking, simpelweg omdat er altijd lichaamsvreemde bacteriën op of in zitten.

Onze darmen zijn een ontzetten belangrijk deel van ons lichaam. Zonder hersenen kunnen we niet leven, het is onze volledige aansturing in het lichaam. Zonder hart kunnen we ook niet leven, als er geen bloed rondgepompt wordt, dan houdt het op. Slecht functionerende darmen komen veel voor, maar toch kunnen we daar goed mee leven. De staat van onze darmen zegt vaak juist wel iets over onze gezondheid. Hoe beter onze darmen functioneren, des te gezonder we zijn. Het is inmiddels aangetoond dat vele ziekten verband houden met een slechte darmfunctie. Denk aan diabetes maar ook aan ziektes als Parkinson. Door een slechte darmfunctie kunnen ziektes sneller ontstaan en onze gezondheid meer aantasten.

Omdat de darmen zo belangrijk zijn en dagelijks veel te voortduren krijgen, heeft ons lichaam iets moois bedacht. Vanwege de essentiële functie van de darmen, is dit orgaan in staat om heel snel cellen te repareren. Schade in de darmen kan daardoor binnen een dag prima herstelt worden. Wat is er nodig voor het herstel? Daarvoor is tijd nodig. Krijgen onze darmen die tijd als we 4,5, 6 of vaker per dag iets eten? Nee, want elke keer ontstaan er weer nieuwe ontstekingen. Voor een goede darmfunctie is het dus essentieel om niet te veel eetmomenten op een dag te hebben.

Het spreekt voor zich dat er een heleboel specifieke stoffen in onze voeding meer ontsteken dan andere stoffen. Hoe chemischer, hoe meer schadelijke stoffen erin zitten. Gluten in voeding geven ook altijd een ontstekingsreactie. Dat is niet erg, zolang er genoeg tijd is om te herstellen. Hetzelfde geldt ook weer voor suikers, teveel suikers geven meer ontstekingen. En helaas, mensen met overgewicht zullen meer ontstekingsreactie krijgen als gevolg van het viscerale vet (het vet om de organen). Helaas komen daar nog steeds meer mensen bij. Het blijkt bijvoorbeeld al dat 1 op de 3 kinderen in de kleine Europese landen (Andorra, Cyprus, IJsland, Luxemburg, Malta, Monaco, Montenegro en San Marino) overgewicht heeft. Dit is gigantisch veel. Toen ik op de basisschool zat was er misschien 1 kind per klas met overgewicht, hooguit.

Amerika gaat natuurlijk ook totaal de verkeerde kant op. Deze week las ik een artikel dat aangaf dat 1 op de 3 amerikanen inmiddels of diabeet is of de eerste tekenen van diabetes (prediabeet) vertoont. Gezonde voeding (of beter onbewerkte voeding) en dagelijks regelmatige beweging kan dit allemaal voorkomen. Bijna al deze mensen zullen een verstoorde darmflora hebben (er zijn altijd uitzonderingen, zoals mensen met diabetes type 1). Helaas ligt hier nog steeds de nadruk niet op in de reguliere gezondheidszorg.

Nog kort wat andere nieuwsfeitjes. Magnesium is een mineraal waar veel mensen een tekort aan hebben. Magnesium blijkt ook enorm belangrijk te zijn voor onze geest. Mensen met een lichte depressie blijken goed te reageren op een behandeling met extra magnesium. Voordeel is ook dat het geen bijwerkingen heeft zoals veel medicatie die voor depressies wordt ingezet.

Dat cacao goed voor ons is, weten de meeste mensen wel. Cacao schijnt ook heel snel te werken op ons denken. Binnen een aantal uren is ons denkvermogen beter. Misschien dus een goede tip voor examens en andere geestelijke prestaties. Eet een paar uur van tevoren wat cacao (bij voorkeur de cacaoboon zelf) of pure chocolade (waar bijna geen suiker aan is toegevoegd) en we kunnen een topprestatie leveren.

Fijn weekend!

Richard Wuisman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.