Blog 22 juni 2017

Vette wereld

Er zijn weer nieuwe cijfers bekend gemaakt over de gesteldheid van het gewicht van de mensen op deze wereld. Bijna 1 op de 3 mensen wereldwijd heeft overgewicht, dat zijn 2,2 miljard mensen. Dan zijn er nog heel wat mensen op deze wereld die te weinig eten hebben. Dan vraag ik me af hoeveel mensen er zijn, die genoeg te eten hebben en een ‘gezond’ gewicht hebben? Niet alleen 2,2 miljard mensen hebben overgewicht, van die 2,2 miljard hebben 600 miljoen volwassenen en 108 miljoen kinderen een BMI boven de 30. Dat is de ondergrens van ernstig overgewicht. Deze cijfers lopen alleen nog maar op. Volgens de onderzoekers door een tekort aan bewegen en door ongezond eten. Ook zijn er veel volkeren overgestapt van een traditioneel eetpatroon (met veel groente) naar bewerkte voeding. Dit laatste geeft dus ook maar weer aan, dat we bewerkte voeding zo veel mogelijk moeten laten staan. Volgens mij is dat de enige manier om dit wereldwijde probleem op te lossen. Ik denk dat als we beter eten, dat we ons dan beter voelen en automatisch ook meer gaan bewegen.

Omdat er nog meer onderzocht is, gaan we in een vogelvlucht nog even door wat andere interessante feitjes heen. De invloed van alcohol op de hersenen was vorige week een hot topic. Het blijkt dat de gematigde drinker nog altijd een hogere kans heeft op een hersenaandoening, dan degenen die minder drinken. De gematigde drinker neemt gemiddeld 2-3 glazen alcohol per dag. De alcoholist drinkt er gemiddeld 3 of meer. Deze groep heeft dus ook de meeste kans op hersenschade. Dit is ook hartstikke logisch. Elke keer als wij alcohol drinken sterven er hersencellen af, hoe meer we drinken, des te meer cellen afsterven. Het vervelende van hersencellen is dat deze niet meer aangemaakt worden. We krijgen met onze geboorte een bepaald aantal hersencellen mee en daar moeten we ons hele leven mee doen. Hoe meer alcohol we dus drinken, des te minder hersencellen. Gelukkig hebben we heel veel hersencellen en verschilt het heel erg per persoon. Genetische factoren, maar ook andere factoren (bijvoorbeeld stress) spelen een grote rol in hoe snel het afsterven van hersencellen gaat. Sommige mensen kunnen hun hele leven drinken zonder daar maar iets van te merken op hoge leeftijd, terwijl een ander met minder drank gedronken te hebben, op zijn vijftigste al dementerend is.

Voor de vleeseters was er nog slecht nieuws. Vooral voor de vleeseters die willen afvallen. Dit gaat beter met een vegetarisch dieet, blijkt uit een onderzoek uit Amerika. De mensen die op deze manier afvielen konden veel beter het vet verbranden dat rondom de spieren zit. Dierlijke voeding is lastiger af te breken en te verteren voor het lichaam dan plantaardige voeding. Heel gek vind ik de resultaten van dit onderzoek dus niet. Het lichaam houdt meer energie over voor andere belangrijke processen in het lichaam. Kortom, af en toe een dag zonder vlees is dus ook niet verkeerd.

Onlangs heeft consumentenbond een onderzoek gedaan naar 25 drankjes. Allen waren frisdrank of vruchtensappen. Dit soort dranken hebben een enorm invloed op ons gebit. Dat deze dranken het glazuur van de tanden aantast wisten wellicht al een hoop mensen, maar de oorzaak is nu nog iets duidelijker. Niet zozeer het koolzuur in de dranken zorgt voor aantasting van het glazuur, maar vooral de voedingszuren in deze dranken tasten het gebit aan. Zodra het glazuur aangetast is, is er sprake van tanderosie. Flinke tanderosie is bijna niet te behandelen en wordt een bron voor bacteriën, die we niet in onze mond willen hebben.  Dit levert bijvoorbeeld gaatjes op, maar is ook gevaarlijk voor onze gezondheid. We krijgen nu schadelijke stoffen binnen, die onze mond (met o.a. het tandglazuur) en ons verteringskanaal eigenlijk tegen had moeten houden.

Wat dat betreft kan tanderosie ook een veroorzaker zijn van het metabool syndroom. Dit syndroom geeft louter symptomen die horen bij vage klachten, die ontstaan zodra onze gezondheid achteruit gaat (hoog cholesterol, hoge bloedsuikerspiegel, hoge bloeddruk). Om het metabool syndroom tegen te gaan is gezonde voeding en beweging erg belangrijk. Het blijkt nu ook na onderzoek van het Radboud MC, dat ook krachttraining een positieve invloed heeft op het verminderen van de kans op een metabool syndroom. Een uur krachttraining verspreid over de week geeft al een kleinere kans op dit syndroom. Dus niet alleen dagelijks in beweging zijn, maar ook regelmatig een krachtsinspanning leveren is goed voor ons lichaam. Dat zouden we dus eigenlijk allemaal wekelijks moeten doen, een uurtje per week moet toch te doen zijn?

Geniet van de zomer!

Richard Wuisman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.