Blog 22 september 2016
Is sporten echt gezond?
Deze vraag wordt mij met enige regelmaat gevraagd. Is sporten echt gezond. Vaak komen mensen met voorbeelden van mensen die heel gezond leven en dan opeens erg ziek worden. Het enige wat ik daarop kan zeggen is dat sporten geen enkele zekerheid biedt. Kom je uit een familie waar iedereen diabeet is, of iedereen hart- en vaatklachten heeft? Tja, dan is het risico voor jou ook groter dat je hier op jongere leeftijd mee geconfronteerd wordt. Zonder een gezonde leefstijl zal dat ook eerder optreden, dat wel. Wat een gezonde leefstijl is, blijft natuurlijk een moeilijke kwestie en wil ik nu niet op in gaan. Ik wil het wel over bewegen hebben.
We weten allemaal wel dat dit goed voor ons is. Het moet wel in verhouding zijn. Onvoorbereid een marathon lopen is natuurlijk niet goed. Toevallig kwamen vandaag de resultaten naar buiten van een onderzoek vanuit het radboud ziekenhuis. Het blijkt dat in elk geval al 100 minuten matige inspanning per week al een positief effect heeft op onze gezondheid. Kan je nagaan als je meer doet, want 100 minuten per week is natuurlijk niet veel op een hele week.
Ook werd er in dit onderzoek gekeken hoe het zit bij extreme duursporten. Marathonlopers en triatlonatleten werden ook onderzocht. Los van mogelijk blessures is vooral gekeken naar bloeddruk, hartritme, cholesterolwaardes en leeftijd in jaren. Op zich is de uitslag niet heel verrassend. Vermoedelijk door de lage bloeddruk en de lage cholesterolwaardes worden duursporters een aantal jaren ouder dan niet duursporters. Enige puntje is dat duursporters een iets grotere kans hebben op een hartritmestoornis. Alles bij elkaar voor mij weer meer dan genoeg reden om door te gaan met hardlopen.
Vorige week werd bekend dat er flink betaald is in de voedingsmiddelenindustrie om vet zwart te maken en suiker in een positiever daglicht te stellen. Nu komt ook langzaam uit dat grote bedrijven betalen voor positieve effecten van zoetstoffen. Is dit echt verrassend? Wat mij betreft past dit helemaal in het plaatje dat ik heb van de voedingsindustrie. Voorlopig zullen zoetstoffen blijven voorkomen in onze voeding. Zodra een zoetstof niet meer houdbaar is, zoals aspartaam, zal een volgende zoetstof klaar staan om te gaan gebruiken.
Inmiddels zijn er mondjesmaat steeds meer mensen die dit soort stoffen proberen te mijden. Zelf mijd ik ook stevia. Meestal wordt de witte variant gebruikt, die niet minder chemisch is dan andere synthetische zoetstoffen. Uiteindelijk zullen we gewoon moeten leren, en dat kunnen we ook leren, dat we helemaal niet zoveel zoets nodig hebben. Dit valt echt uit ons voedingspatroon te krijgen, maar kost wel wat doorzettingsvermogen.
Fijn weekend!
Richard Wuisman.