Blog 24 februari 2017

Maagzuur

Vorige week ging ik in mijn blog in op maagzuurremmers die tegenwoordig overal te makkelijk verkrijgbaar zijn. Maar liefst 2 miljoen Nederlanders schijnen regelmatig maagzuurremmers te gebruiken. Volgens artsen is dit veel te veel en vaak gebruiken mensen deze medicatie ook onnodig. Nu wil ik eens gaan kijken, wat zijn nou precies maagzuurremmers, wat zijn maagbeschermers en wat doen ze nu eigenlijk in het lichaam?

Ik spreek vaak mensen die bij bepaalde medicatie (denk aan pijnstillers zoals diclofenac) een maagbeschermer meekrijgen. Voor zover ik heb kunnen vinden is dit precies hetzelfde als een maagzuurremmer. Meestal wordt omeprazol voorgeschreven, wat dus een maagzuurremmer is. Deze valt onder de grote groep protonpompremmers. Er zijn nog een aantal andere merken die deze remmers maken en deze worden het meest voorgeschreven.

Deze protonpompremmers zorgen er in feite voor dat er in de maagwand minder maagzuur wordt afgegeven in de maag. Dit heeft als effect dat de maaginhoud minder zuur wordt en mensen minder last krijgen van maagzuur (als dit bijvoorbeeld in de slokdarm komt). Klinkt ergens nog wel logisch. Zeker bij een acuut probleem in de maag. Er is alleen wel wat discussie, wat is eigenlijk het echte probleem? Is dit een teveel aan maagzuur of een tekort aan maagzuur?

Om hier een antwoord op te geven moeten we iets van de maag weten. Aan de onderkant zit een sluiting, het maagportier. Dit is een spier en deze spier ontspant bij een bepaalde zuurgraad in de maag. Zodra het te zuur wordt gaat het portier open en kan de inhoud (of een deel van de inhoud) richting de twaalfvingerige darm, waar de vertering verder verloopt. Hoe zuurder de maag, des te sneller is de inhoud weg. Als het maagportier niet goed werkt, zal de zure inhoud dus omhoog de slokdarm in kunnen komen bij een oprisping. Een maagzuurremmer zal dan het probleem van het portier niet oplossen.

Wat ook voor kan komen is een maag die niet zuur genoeg wordt. Daardoor opent het portier niet en blijft de wat zurige inhoud van de maag in de maag. Deze inhoud gaat gegeven moment rotten en zal ook omhoog komen. Met een maagzuurremmer wordt de inhoud nog minder zuur en zal de poort helemaal niet meer open gaan. In het kort kunnen we nu met 2 problemen zitten. Een niet werkend maagportier of een maaginhoud die niet zuur genoeg wordt. Bij beide helpt een protonpompremmer niet. Het probleem wordt niet opgelost en misschien zelfs erger gemaakt.

Een probleem met het maagportier valt misschien nog redelijk eenvoudig op te lossen. Er is sprake van een gespannen spier. Een spier spant nooit zomaar aan. De spier wordt door een neuron (zenuwcel) bezenuwd. Deze neuron komt ergens uit de wervelkolom vandaan. Ergens op deze route of bij de wervelkolom wordt deze zenuw geprikkeld door een ander probleem ergens in de wervelkolom of het bijbehorende gebied van het zenuwstelsel. Een osteopaat kan de oorzaak bij dit soort problemen goed analyseren en waarschijnlijk oplossen.

Een maag die niet zuur genoeg wordt heeft te maken met de enzymen die afgegeven worden door de maagwand. Dit proces verloopt niet goed. Dit kan allerlei redenen hebben. Een osteopaat kan een aantal redenen oplossen. Uiteraard is het slim om bij maagklachten te zorgen voor licht verteerbaar voedsel. Vooral vettig eten blijft langer in de maag, dus probeer dit te mijden en dus zeker niet te snacken.

Als het probleem van de maag niet opgelost wordt en er maar maagzuurremmers gebruikt blijven worden heeft dat lange termijn gevolgen (gegarandeerd). Dit wordt een mooi onderwerp voor volgende week.

Fijne week!

Richard Wuisman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.