Blog 24 maart 2017

Zwanger en leververvetting

Helaas, het lukte me vorige week niet om een blog te schrijven. Er is genoeg om over te schrijven, dus last van een writersblock heb ik zeker niet. Het is erg druk op het moment voor mij. Er gaat namelijk voor mij wel het één en ander veranderen de komende tijd. Wat er gaat veranderen zal ik komende maand uit de doeken gaan doen. Doordat ik vorige week overgeslagen heb wil het vandaag over 2 verschillende onderwerpen hebben. Nee, de titel is niet bedoeld als een combinatie van beide bij een persoon, hoewel ik vrees dat dit nog wel eens voorkomt, maar dat terzijde.

De laatste 2 weken verschenen namelijk verschillende berichten in de media over hetgeen zwangere vrouwen binnen moeten krijgen aan voeding. Een zwangere vrouw hoeft niet voor twee te eten, maar er zijn wel een aantal hele belangrijke regels in acht te nemen. Door allerlei berichten in de media wordt het voor de gemiddelde zwangere vrouw steeds lastiger te bepalen wat nu wel goed is en wat nu niet.

Zo kopte nu.nl vorige week over het feit dat het slikken van foliumzuur tijdens zwangerschap, bij het ongeboren kind kan leiden tot overgewicht. Nu wordt er in Nederland gelukkig geadviseerd om foliumzuur te supplementeren tijdens de zwangerschap, vooral in de eerste periode. Nu ontstaat er onrust door dit soort berichten. Ik was ook erg benieuwd naar het uitgevoerde onderzoek waaruit dit bleek. Hoe is de onderzoekster tot deze conclusie gekomen? Het enige dat te vinden was, is dat de onderzoekster zwangere vrouwen heeft gevolgd die foliumzuur hadden gesupplementeerd en zag daarna een vergrote kans op overgewicht bij de baby’s.

Er zijn echter nog zo verschrikkelijk veel andere zaken die overgewicht bij de baby kunnen veroorzaken, is daar naar gekeken? Voor zover ik lees niet. Is er vergeleken met zwangere vrouwen die geen foliumzuur hebben gesupplementeerd? Ook dit lees ik nergens terug. Is het erg als een kind op jonge leeftijd wat overgewicht heeft? Ik denk het eigenlijk niet. Het is veel interessanter als het kind in de lengte gaat groeien en dat het gezonde voeding krijgt (op alle leeftijden). Ik was zelf als baby flink gewichtig. In mijn latere jaren op de basisschool is dit als sneeuw voor de zon verdwenen en was ik gezond. En gelukkig ben ik dat nog steeds en dat houd ik graag zo.

Kortom, mijn advies voor zwangere vrouwen: wat foliumzuur betreft, zou ik gewoon blijven supplementeren. Ik zou wel kiezen voor een goede multivitamine (op natuurlijke basis, waar foliumzuur in zit), wat een zwangere vrouw heeft echt wel meer nodig dan alleen foliumzuur. Zorg verder ook voor gezonde voeding tijdens de zwangerschap. Roken, alcohol, cafeïne en suiker zijn absoluut niet goed voor de ontwikkeling van het ongeboren kind. Eigenlijk alle andere synthetische stoffen die tegenwoordig in onze voeding zitten ook niet. Hoe gezonder de moeder is en leeft, des te prettiger zal het kind kunnen opgroeien en het kind zal een stuk minder lastig zijn (in de meest ruime zin van het woord). Een ongezonde leefstijl zal altijd gevolgen hebben voor het kind en daarom mogelijk ook voor de ouders.

Dan even een totaal ander onderwerp. Woensdag had ik het met een patiënt van me over een bekende van haar die gediagnosticeerd was met leververvetting. Zij begreep er niets van, want deze persoon leefde altijd zo verschrikkelijk gezond. Gezonde voeding en voldoende beweging, waarom overkomt dat nou deze persoon? In eerste instantie klinkt dit gewoon als botte pech. Ik ben dan toch van mening dat zoiets geen toeval is. Blijkbaar heeft het lichaam een reden om te vervetten in de lever. Misschien speelt een erfelijke aanleg ook een rol, waardoor dit bij deze persoon sneller op kan treden, maar dan alsnog. Het kan nooit toeval zijn.

Ik begon daarom eens wat door te vragen en ik haalde er toch wel uit dat deze persoon gek is op het eten van fruit, veel fruit. Maar….fruit is toch gezond? Dan komen we nu bij het punt dat we ons moeten afvragen, wat is gezond? Ik zie gezonde voeding, als voeding die bijdraagt aan alle processen in het lichaam en deze ondersteunt. In fruit zitten een heleboel stoffen die dit doen. Fruit bevat vitaminen en mineralen, ook nog wat voedingsvezels. Fruit bevat ook natuurlijke suikers, die veel beter zijn dan de geraffineerde suikers die tegenwoordig in zowat elk product in de supermarkt te vinden zijn.

Er is alleen één groot probleem met fruit, en dat probleem heet fructose. Frustose is de bekende vorm van fruitsuiker. Het is ontzettend zoet en wordt tegenwoordig ook in verschrikkelijk veel producten gestopt. Iemand die dus veel fruit eet, krijgt een flinke hoeveelheid fructose binnen. Het is een natuurlijke suiker, maar juist fructose heeft een bepaalde functie in het lichaam. Voorheen aten we vooral in de herfst veel fruit (appels en peren). De fructose in het fruit zorgde ervoor dat we vet gingen produceren, dat was handig om een strenge winter door te komen. Fructose irriteert namelijk een bepaald deel van de hersenen (de hypothalamus). Dit deel gaat vervolgens ontsteken en gaat dan per ongeluk het lichaam stimuleren vet aan te maken.

Dit proces zorgt er gelijk voor dat we ons rustig willen houden (vroeger hielden we ons rustig in de winter, zodat we lang om een vetlaag konden teren) en dat we vooral ook trek krijgen in nog meer zoet fruit. Dat de voedingsindustrie fructose gebruikt is dus wel logisch, we krijgen er namelijk nog meer trek van (in zoetigheid). De motivatie om te bewegen wordt ook minder.

En wat heeft dit uiteindelijk voor gevolgen voor de lever? Juist, ook deze gaat vervetten. Het maakt niet uit of we veel bewegen en of we gezond eten. Bij teveel fructose gaan we altijd extra vetcellen aanmaken en dus ook in de lever. Dat onze lever een belangrijk orgaan is, weet misschien wel bijna iedereen. Dat een eenmaal vervette lever niet meer kan ontvetten wellicht niet. De vervette levercellen kunnen dus ook niet meer hun functie uitvoeren, wat tot gevolg heeft dat we onszelf veel minder goed kunnen ontgiften. Met alle gevolgen van dien. Wees dus zuinig op de lever, we hebben er maar één van. Eet fruit, maar niet de hele dag door en probeer etiketten te vermijden waar fructose op staat.

Fijn weekend!

Richard Wuisman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.