Blog 24 november 2016

Honderd

Vorige week beloofde ik door te gaan op alle nieuwtjes die de afgelopen tijd in de media zijn verschenen. Tenminste, de interessante nieuwtjes. Eerst wil ik het even over een programma hebben over voeding dat op dit moment door Max wordt uitgezonden. Toevallig viel mijn vriendin van de week in het programma tijdens het zappen. Hoe wordt ik 100? Dat is de naam van het programma. Het heeft inmiddels ook al wel wat aandacht gekregen, maar ik wilde ook in mijn blog even kwijt dat ik dit programma een warm hart toedraag. Ik zag in het programma hoe meerdere suikerpatiƫnten anders gingen eten. Vooral meer goede vetten, geen snelle koolhydraten meer, dus ook geen aardappels, brood en pasta. Binnen een week waren de meeste van de deelnemers verlost van het insuline spuiten. Geweldig! Dit is voor mij de bevestiging dat het lichaam voedingsstoffen nodig heeft uit onbewerkte producten. Daarmee kan het lichaam functioneren!

Terug naar de artikelen. Inmiddels een paar weken terug werd er weer eens melding gedaan van het feit dat zoetstoffen in frisdrank ook het risico verhogen op diabetes. Het onderzoek is wat gebrekkig uitgevoerd om dit hard te kunnen maken, maar het bleek wel dat er in de groep die lightfrisdrank (met zoetstoffen dus) dronk. Het verhoogd de kans op een auto-immuun reactie van mensen die een mogelijk latente vorm van diabetes hebben. Nogmaals, ik heb het eerder gezegd, mijn advies; mijdt alle dranken met zoetstof. Als je dan een keer frisdrank drinkt, drink dan maar gewoon die met suiker.

Grootschalig onderzoek onder ziekenhuizen geeft aan dat er vaak sprake is van ondervoeding tijdens de opnameperiode. Misschien nieuws voor de 1, dit speelt al langer. Voeding in ziekenhuizen kan vaak best goed smaken, maar ontberen kwaliteit of worden gewoon niet gegeten (zonder dat dit goed in de gaten wordt gehouden). Kort daarop kwam het bericht in de media over het Rijnstate ziekenhuis dat kinderen met kanker junkfood geeft om aan te sterken. Ook het voedingscentrum is hier niet blij mee en ik kan niet begrijpen dat opgeleid medisch personeel niet verder denkt dan de neus lang is. Deze kinderen hebben voedingsstoffen nodig, ook wel bouwstoffen. Daarvan kan een kind aansterken. De kankercellen juichen wel bij het eten van junkfood, die leven goed op suikers. Ik hoop dat het menu inmiddels aangepast is.

Het eten op vaste tijdstippen geeft minder kans op het ontstaan van een ‘metabool syndroom’. Dit is de conclusie van een onderzoek door Gerda Pot. Dat kan interessant zijn, maar lijkt me een onderzoek dat erg kort door de bocht is. Dit toont de onderzoekster aan door erbij te vermelden dat regelmaat goed is. Mensen kunnen volgens haar beter elke avond snacken dan af en toe een keer. Zou deze dame in het Rijnstate ziekenhuis hebben gewerkt? Ik schrik ervan dat wetenschappers af en toe geen benul hebben van de gevolgen van hun uitspraken en conclusies. Vanuit haar onderzoek zou dit misschien geconcludeerd kunnen worden. Echter als iemand hier rationeel over nadenkt, snapt iedereen dat dit nooit goed kan zijn.

Tot slot zie ik uit allerlei hoeken vreemde dingen gebeuren. Ik heb al eerder gezegd dat ik het vreemd vind dat dranken als coca cola, burger king sport sponsoren. Nu bleek onlangs ook maar weer dat coca cola instellingen en onderzoeken sponsort. En dat gaat niet over 1 miljoen dollar, maar heel veel miljoenen dollars. Verder proberen bedrijven als campina en unilever ons te helpen met onze gezondheid met bewerkte producten. Leuke marketingtrucs, maar trap er niet in!

Alvast fijne weekend!

Richard Wuisman.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.