Blog 25 augustus 2016

Eensgezindheid

Soms tussen alle berichten door over obesitas blijken er ook positieve wendingen zich voor te doen. De verkoop van vruchtensappen bij supermarkten is aan het dalen. Er wordt nog steeds veel verkocht, maar beduidend minder. Dit geeft duidelijk aan dat de boodschap bij de consument aangekomen is. Vruchtensappen, en zeker die in een pak, zijn niet gezond. Dat is in elk geval nu duidelijk geworden voor iedereen. Er zijn alleen nog een hoop zeges te boeken. De voedingsmiddelenindustrie heeft helaas andere doelen, dan de gezondheid bevorderen.

Eensgezindheid is er wat dat betreft nog niet op alle vlakken. Ik zag van de week via twitter een filmpje over een restaurant dat maaltijden bereid voor topsporters. In het kort kwam het er op neer dat sprinters en krachtsporten vooral meer eiwitten krijgen te eten, zo’n 20 gram per 3 uur (dus meerdere maaltijden per dag). Duursporters krijgen meer koolhydraten te eten. De hoeveelheid werd afgestemd op hun lichaamsgewicht. Ik ga ervan uit dat de maaltijden met verse producten worden bereid. Het is een methode en ik zal ook niet zeggen dat het een slechte methode is. Ik vroeg me na afloop van het filmpje eigenlijk vooral af of de maaltijden niet werden afgestemd op de zwaarte van de trainingen (harder trainen, meer verbranden, meer eten?). En wat doen ze met de vetten? Geen woord hierover. De duursporters krijgen veel koolhydraten, maar krijgen ze wel genoeg andere stoffen binnen? Hoe zit het met de vitaminen en mineralen?

Van topsport naar overgewicht. Foodwatch kwam vandaag met een interessante studie naar voren. In de studie waren meer dan 1000 onderzoeken bekeken op het gebied van overgewicht en kanker. Uit te studie kwam naar voren dat obesitas de kans op 13 verschillende soorten kanker vergroot. Wat de studie hier dus ook mee aantoont is dat het verband tussen overgewicht en kanker nog groter is, dan al werd aangenomen.

Als ik dan zie hoeveel kinderen nu al problemen hebben met hun gewicht, dan vrees ik een beetje voor de toekomst. Hoe ver zullen de kosten voor de zorgverzekering in de toekomst nog blijven stijgen? Of gaat er een moment komen dat mensen die beter voor zichzelf zorgen minder premie hoeven te betalen? Korting als je niet rookt? Korting als je aan kan tonen meer dan 3 keer in de week te sporten? Zou dat misschien mensen ook kunnen aanzetten tot een betere en gezondere lifestyle? Het zijn ideeƫn die allang al eerder geopperd zijn, maar er zijn ook teveel mensen nog op tegen. Wie gaat dit tenslotte ook allemaal controleren. Moeten we er naar toe gaan om jaarlijks ons te laten keuren door een onafhankelijk arts?

Alvast een prettig weekend!

Richard Wuisman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.