Blog 25 februari 2016

Ontbijt

Hoogleraren, professoren, de laatste tijd komen veel meningen in de media. Persoonlijk vind ik het leuk de meningen van allen te bekijken en daar eventueel van te leren. Sommige meningen neem ik niet al te serieus, anderen wel.

Twee weken terug kwam een hoogleraar in het nieuws die iedereen weer brood aanraadde i.v.m. jodiumtekorten bij de mens. Er zit in brood jodium, dat wordt door de bakkers toegevoegd. Is brood de beste oplossing voor dit probleem? Het is wel een probleem want er zijn weinig andere producten waar tegenwoordig nog jodium in zit. Uiteraard zijn er alternatieven, zelf kies ik ervoor dat in een (een goede multivitamine) supplement binnen te krijgen. In de praktijk kom ik wel erg vaak mensen met schildklierproblemen. Vaak heeft dit een relatie, maar bijna allen zijn broodeters, dus ja, is brood dan zo goed om het te voorkomen?

Een andere discussie die gisteren begon vond ik zeer interessant. De Britse hoogleraar Tim Spector stelt dat het belang van een goed ontbijt er helemaal niet is. Dit is in het leven geroepen door indoctrinatie, ontbijtgranenleverenaciers en lobby’s.

Op de opleidingen die ik gevolgd heb, werd ook altijd aangehaald dat het ontbijt misschien wel de belangrijkste maaltijd van de dag is. Volgens de hoogleraar is deze theorie grotendeels ook gebaseerd op gebrekkig onderzoek en uit de onderzoeken die hij zelf kon vinden bleek er geen duidelijkheid dat het ontbijt nuttigen belangrijk is, zeker niet om op gewicht te blijven. At de oermens vroeger 3 maaltijden per dag? Begon hij de dag altijd met een ontbijt? Wij zijn inmiddels wel wat verder in de evolutie, maar zoveel verschillen we niet.

Onlangs is er onderzoek gedaan bij een Britse voetbalclub naar de eetgewoontes van de profvoetballers. Hier bleken behoorlijke problemen voor de spelers, waarbij de helft al bijna pre-diabeet was. Na correctie en aangepast voedingsschema bleken de lichamen van de spelers beter te functioneren. Uiteindelijk bleek dat het lichaam van de sporters het best functioneerde bij 18 maaltijden per week!

Dat betekent natuurlijk wel dat je tijdens die maaltijden flinke porties mag eten en dat de darmen tussendoor ook voldoende tijd hebben om de boel schoon te maken voor de volgende maaltijd. Zeer belangrijk voor een goede opname van voedingsstoffen.

Het is bij een ieder uiterst belangrijk te kijken hoe iemand functioneert. We zijn allemaal verschillend. Ik heb geprobeerd minder vaak te eten sinds een aantal maanden. De meeste dagen eet ik toch nog vier keer per dag. Misschien zou uit dat onderzoek bij mij komen dat ik beter functioneer met meer maaltijden. En zo zullen er vast ook mensen zijn, die goed functioneren met minder dan 18 maaltijdmomenten per week. De visie dat kleine tussendoortjes goed zijn voor de bloedsuikerspiegel komt hierdoor in een ander perspectief. Ik adviseer dit inmiddels niet meer. Het is veel belangrijker in beweging te blijven om de motor van ons lichaam op gang te houden. Daar hoeven we niet vaker voor te eten.

Richard Wuisman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.