Blog 26 januari 2017

Reclame die er naast zit

Ik zie niet veel reclame, maar toch zag ik van de week een reclame waar ik even een opmerking over moet maken. Ik schrok er eigenlijk zelfs van. De reclame van de lidl stoorde me enorm. Leuk dat lidl inzet op groente, hartstikke goed. Het is de reclame over een moeder en dochter die aan vader en zoonlief het goede voorbeeld geven. Gezonde maaltijd met groente, een groente smoothie en ze gaan zelfs met z’n tweeën een rondje rennen. Vader en zoon lijken niet geïnteresseerd, maar toch ook wel weer nieuwsgierig. Zodra de dames thuiskomen van hun loopje betrapt dochterlief zoonlief op het openen van een fles cola. De zoon begint te lachen en draait de fles om zodat we het etiket zien. Gelukkig hij doet ook gezond! Tenminste, dat is wat de reclame ermee probeert te zeggen. Helaas blijkt het de fles cola light te zijn! Wat heeft dat met gezondheid te maken? Die jongen had een draai om zijn oren moeten krijgen, want hij begrijpt het niet helemaal. Light is per definitie niet gezond!

Dan even meer naar actuele onderwerpen in de gezondheidswetenschappen. Het blijkt dat als ouderen de dag zittend doorbrengen dat deze mensen biologisch sneller oud worden. Nu waren er de afgelopen tijd al veel onderzoeken gedaan naar zitten. En dit blijkt verschrikkelijk slecht voor ons lichaam te zijn. Er is nu berekend bij ouderen, dat degenen die veel te veel zitten, gemiddeld biologisch 8 jaar ouder zijn! Daarbij komt dan ook nog een groter risico op bekende welvaartsziektes zoals diabetes, hart- en vaatziekten, enzovoort.

Wat betreft gezondheid valt er nog veel te winnen in Nederland. Het valt mij deze winter erg op hoeveel mensen ziek (griep) zijn geweest en flink ook. Niet alleen zijn er veel zieken, ook zijn er ontzettend veel mensen verkouden. Vaak ook meerdere weken, mensen lijken er niet vanaf te komen. Ik kom met nogal veel mensen in aanraking door mijn werk, maar ik ben zelfs nog niet eens een beetje verkouden geweest deze winter. Het kan misschien best wel eens goed zijn ziek te worden, want dat geeft ons immuunsysteem wel weer een goede prikkel om het lichaam beter te beschermen. Echter, bij een goed werkend immuunsysteem horen we veel sneller van het ziek zijn te kunnen herstellen. Dit zijn behoorlijke tekenen van slecht functionerende immuunsystemen. Hier valt veel te winnen. Ik denk dat vooral uiteraard weer aan voeding, maar daarnaast ook meer ontspanning, want stress (in welke vorm dan ook) zorgt voor een verminderd immuunsysteem.

Als laatste wil nog even iets kwijt op gebied van mijn werkgebied, oftewel op fysiotherapiegebied. Soms vind ik het bedroevend wat ik aan verhalen hoor van mensen die bij fysiotherapeuten in de regio zijn geweest. Het is jammer dat niet elke zorgverlener, in dit geval fysiotherapeut, zijn werk uitvoert op HBO-niveau. Wat ik eigenlijk nog erger vind is het volgende. Ik sprak er laatst toevallig met een cliënt van mij over, die kon zich er niet echt een voorstelling van maken. Tegenwoordig is het namelijk mogelijk om online fysiotherapie te krijgen. Via de webcam in een beveiligde omgeving. In het leven geroepen voor mensen die geen tijd hebben daadwerkelijk naar een therapeut te gaan. Persoonlijk vind ik het eigenlijk een schande voor het vak dat dit mogelijk en snap ik ook niet dat zorgverzekeraars dit vergoeden. Op deze manier valt alleen in algemene adviezen te werken en standaardoefeningen. Ik vind elke klacht en elke kwaal uniek. Door te voelen hoe gewrichten bewegen, hoe spieren aanvoelen, waar de pijn precies zit kan ik iemand helpen. Via een webcam gaat dit echt niet. Dan verlaagd de fysiotherapeut zijn eigen opleiding. Ik zou iedereen willen adviseren dit niet te doen. Als iemand al geen tijd heeft om naar de fysiotherapeut te lopen, fietsen of rijden, dan heeft iemand ook eigenlijk geen tijd om te herstellen. Ik houd van het vak fysiotherapie, maar met deze modernisering kan ik het niet eens zijn.

Fijne week!

Richard Wuisman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.