Blog 26 maart 2016

Het zijn roerige tijden in de voedingsmiddelenindustrie. De consument geeft aan gezonder te willen eten en niet meer genept te willen worden door de industrie. De industrie probeert aan de vraag te voldoen en evengoed dezelfde winst te maken. Iedereen heeft er vervolgens een mening over. Dit is goed, dit is niet goed. Goed, dat is een lastig woord. Net als gezond, het zegt weinig, het zegt pas iets als we het 1 met het ander vergelijken.

Snoep of fruit? Iedereen zal zeggen dat het fruit beter is ofwel gezonder. Is nu elk stuk fruit gezond, is elk stuk fruit goed? Voor de 1 zal het ook anders zijn dan voor de ander, want we zijn allemaal anders en uniek. Een voedingsadvies zou dan ook uniek moeten zijn, voor elk persoon. Dit is op dit moment niet te doen en iedereen geeft op zijn manier advies. Ik las dat de diëtisten het steeds zwaarder krijgen om dat ze naar hun cliënten moeten uitleggen dat wat bloggers en goeroes allemaal beweren niet klopt en dat hun cliënt beter de strategie van de diëtist kan gebruiken. We kunnen met onze manier van eten niet met alle winden meewaaien. Je zal een keuze moeten maken van een manier en daarmee aan de slag gaan. Mocht dit niet werken na, pak hem beet 2 maanden, dan moet je kritisch kijken waarom het niet gewerkt heeft. Ligt dit aan het dieet? Of ligt het aan je zelf? Of beide, of geen van beide?

Helaas heb ik regelmatig mensen gesproken die bij diëtisten vaak niet verder komen. Vaak blijven deze goedbedoelende therapeuten hangen in wat ze op de opleiding hebben geleerd. De opleiding waarvan het curriculum grotendeels bepaald wordt door de voedingsmiddelen industrie (ik heb gehoord van rondleidingen in becelfabrieken e.d.).

Er zullen ook een hoop cliënten geholpen zijn met de adviezen van hun diëtist, begrijp me niet verkeerd. Wel ben ik graag kritisch, zeker als het op voeding aankomt. Het is niet gek dat er zoveel beweerd wordt, en een hoop mensen hebben gelijk met wat ze beweren. Alleen uit welke hoek kijken ze naar voeding? En dat is zelden met een alomvattende hoek, wat eigenlijk ook onmogelijk is.

Jaren terug toen ik zelf begon in de voeding, werd ik ook helemaal dol van alle verschillende diëten, consulenten, diëtisten, voedingsdeskundigen met allen hun eigen ideeën. Na jaren heb ik voor mezelf een strategie ontwikkeld, die voor mij werkt en ik denk ook voor een hoop andere mensen. Ik probeer in mijn strategie structuur toe te passen, zodat ik voor mezelf het overzicht kan behouden en van daaruit adviezen kan geven. Ik hoop hier de komende jaren veel mensen mee te kunnen helpen en vooral mensen minder onzeker te maken in hun zoektocht naar wat wel en niet gezond is. Een einde aan de verwarring van alles.

Richard Wuisman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.