Blog 26 mei 2017

Mediterraan dieet

De laatste paar jaar heb ik veel boeken gelezen die over dit dieet gaan. Tevens hebben veel diƫten de laatste jaren ook delen van dit dieet opgenomen in hun strategie. Mensen met een mediterraan dieet leven langer gemiddeld genomen en hebben meer hart- en vaatklachten. Laten we het gewoon even kort en bondig formuleren.

Twee weken terug heb ik wel wat kennis genomen van de Mediterrane keuken, al was dat veelal in restaurantjes en misschien niet helemaal zoals het gegeten dient te worden. Het was in elk geval goed te merken dat ik een ander dieet had. Een ander eetpatroon beter gezegd. Zeker door het gebruik van meer vetten in de voeding raakt het lichaam sneller verzadigd (waardoor we minder gaan snoepen). Zolang dat goede vetten zijn, is dat ook prima.

Zelf merkte ik ook dat ik veel minder trek had om te eten. Ondanks dat ik op vakantie was ging ik toch regelmatig flink hardlopen dus had ik eigenlijk verwacht meer trek te hebben.

Het is een verzadigend dieet en heeft gezondheidsvoordelen. Alleen voordelen heeft het niet. Dat zeg ik dan puur als sporter. Ik voelde me trager worden, voller. Niet positief. Ik had minder energie om hard te lopen. Terwijl ik evengoed voldoende koolhydraten binnen kreeg. Wat dat betreft is het dieet me niet positief bevallen en was ik weer blij in Nederland te zijn en mijn eigen voedingspatroon weer op te pakken. En dan heeft het me toch nog een week gekost om me weer beter en fitter te voelen. Kortom, uitkijken als je fanatiek sporter bent met hoe je een Mediterraan dieet vorm geeft.

Nog even een ander onderwerp. Onlangs verscheen een documentaire waarin de documentairemaker dagelijks 40 suikerklontjes at/dronk. De suiker zat in gewone artikelen als vruchtensap en yoghurt. Deze man veranderde binnen 2 maanden in een 10 kilo zwaardere, uitgeputte en chagrijnige man. Dat doet suiker dus ook met je! Het zit gewoon in bijna alle voedingsmiddelen in de supermarkt. Dit mijden zal gezondheidsverbeteringen geven en mogelijk dus ook een zonniger humeur.

Fijne week,

Richard Wuisman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.