Blog 27 mei 2017

Slapend sneller

Slapen is zo ontzettend belangrijk voor ons, de meeste mensen weet half niet hoe belangrijk slaap voor ons is. Door 2 hele drukke maanden heb ik toch gemerkt dat ik niet zo goed sliep als anders, maar ik kon er gelukkig wel voor zorgen dat ik bijna dagelijks op tijd naar bed ging. Nu deze drukte wat is gaan liggen merk ik meteen dat ik frisser wakker wordt en makkelijk mijn bed uit stap. Het mooie weer van de afgelopen dagen helpt misschien ook wel mee.

Hoe belangrijk slapen is bleek uit een onderzoekje op de Britse TV. Een aantal vrijwilligers deed mee aan een onderzoek betreffende de duur van hun slaap en de invloed op hun bloedsuikerspiegel en vermoeidheid. Wat betreft de vermoeidheid, dat was niet verrassend. Als de deelnemers korter hadden geslapen, waren ze vermoeider. Wat er bijkwam, was dat door minder slaap hun bloedsuikerspiegel wel omhoog ging! Blijkbaar hangt dit samen. Door de vermoeidheid en de hoge bloedsuikerspiegel kregen mensen ook nog eens meer trek in zoetigheid en waren ze humeuriger. Gelukkig was het effect van een paar korte nachten slapen met een paar goed nachten slaap weer teniet gedaan.

De bloedsuikerspiegels bleken trouwens zo toe te nemen dat de deelnemers meteen tegen de grens van suikerziekte aanzaten! Dat is dus al het resultaat van een paar korte nachten! Als we tekort slapen en vermoeid zijn, dan gaan we teveel cortisol (stresshormoon) aanmaken en te weinig melatonine (slaaphormoon). Een gevolg van teveel cortisol is een verhoging van de bloedsuikerspiegel! En wat doen veel mensen die vermoeid wakker worden? Koffie drinken! In koffie zit cafeïne, wat ook weer de cortisolspiegel laat stijgen. Als een alvleesklier teveel insuline moet aanmaken vanwege een hoge bloedsuikerspiegel, dat resulteert dat in suikerziekte. Als de bijnieren teveel cortisol moeten aanmaken ontstaat bijnieruitputting. Mensen met bijnieruitputting kunnen dus ook last krijgen van problemen met de bloedsuikerspiegel. Zo werkt er dus van alles in het lichaam samen. Goed slapen zorgt er dus voor dat de kans op diabetes kleiner wordt, we ons fitter voelen en we minder trek hebben in zoetigheid.

Om nog even terug te komen op mijn blog van vorige week. Het was vorig weekend voor mij een spannend weekend met een halve marathon. Ik was erg benieuwd of mijn nieuwe aanpak met voeding en training zou werken. De wedstrijd was grotendeels uitgezet op de dijk langs het IJsselmeer en het was warm (benauwd) en winderig. Dat viel niet mee.  Alle fanatieke lopers kwam behoorlijk stuk over de finish, inclusief mijzelf. De weersomstandigheden en de achteraf de te zware training eerder in de week, maakten het voor mij onmogelijk om een heel erg goede tijd te lopen. Het was jammer dat ik hierom eigenlijk niet heb kunnen testen of mijn aanpak echt goed werkt. Het enige dat ik nu weet is dat ik de week voor de wedstrijd rustiger moet trainen.

Toch kan ik nog wel een succes melden. Deze 2 maanden is er in Hoorn een evenement, genoemd de wijkenlopen, 8 weken achter elkaar op woensdag is er een trimloop in 1 van de wijken van Hoorn. Om mijzelf te laten zien voor mijn bedrijf, loop ik wekelijks mee, net als afgelopen woensdag. Een aantal andere lopers had ook net de halve marathon gelopen, dus er zou rustig aan gedaan worden. Ondanks dat ik redelijk op mijn gemak liep, kon ik een snelheid na 10 km noteren die hoger lag dan 3 dagen eerder met de halve marathon. Ik was niet echt moe en voelde mij goed. Toen zag ik vervolgens achter mij dat een heleboel lopers de 10 km niet volmaakten of minuten langzamer liepen dan gebruikelijk. Blijkbaar kan ik met mijn methode veel sneller herstellen. Of hadden de andere lopers niet genoeg geslapen? Ik slaap nu in elk geval weer prima, zal mij dit helpen om sneller te lopen?

Het is voor mij helaas nu nog 4 weken wachten voor een volgende wedstrijd. Ik kijk er helemaal naar uit.

Geniet van het zonnige weekend!

Richard Wuisman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.