Blog 27 oktober 2016

Hoe gezond ben ik?

Ik hoopte afgelopen maandag met nationale gezondheidstest erachter te komen hoe gezond ik was. Misschien velen met mij. Het bleek meer een test om je kennis op het gebied van gezondheid te testen. Laat ik zeggen dat het een leuke poging was, maar of het echt alleen kennis is die getest wordt is een tweede. Daarom heb ik ook wel wat kanttekeningen bij de hele test.

Het is leuk zo’n vraag over wanneer je nou meer hormonen binnen krijgt; bij het zoenen van een zwangere vrouw of het eten van een biefstuk. Dat je bij het tongzoenen met een zwangere vrouw blijkbaar heel veel hormonen binnen krijgt wist ik dus niet. Is het van belang voor je gezondheid om dit te weten? Volgens mij totaal niet. Dat ik dit soort vragen dan fout heb, is het niet heel erg. De beste uit het publiek had maar 16 van de 25 vragen goed en de BN’ers deden het vele malen beroerder. Met 15 goede antwoorden vond ik dan, dat ik het niet slecht deed.

Er werd natuurlijk ook echt over gezondheid en voeding gesproken tijdens deze hele test, minder dan ik gehoopt had, maar dat zij zo. Ik heb geen idee hoe onafhankelijk de deskundige in de studio was, maar ik kan het met hem niet op alle vlakken eens zijn. Hij leek wat af te geven op alle goeroe’s in het land. Wie hij daar allemaal wel en niet mee bedoeld is me niet duidelijk, waarschijnlijk een ieder die een andere mening heeft dat hijn heeft.

Een paar belangrijke punten wil ik dan ook bespreken. Ten eerste werd er tussen de vragen door, nog even goed reclame gemaakt voor melk. Het is echt niet verkeerd om af en toe eens melk te drinken. Echter voor de darmen, en zeker voor mensen met regelmatig darmklachten, is melk een echte afrader. De reden dat het voedzaam is en weinig calorieën bevat, vind ik een beetje makkelijk. In calorieën denk ik persoonlijk niet, wel in voedzame stoffen in een product. Melk is behoorlijk bewerkt voordat het in een pak in de supermarkt staat. De calcium en eventueel andere toegevoegde mineralen en vitaminen zijn niet nuttig. Wat toegevoegd is, is meestal (altijd) synthetisch, de calcium wordt niet opgenomen door de verzurende werking van melk (waardoor calcium uit de botten vrijgemaakt wordt om de zuurgraad te neutraliseren).

Vervolgens werd ook gezegd dat een ei wel goed is, maar maximaal 2-3 per week. Wat verschrikkelijk zonde. Een ei bevat veel voedingsstoffen. Ja, er zit ook cholesterol en verzadigd vet in. Is dat erg? Nee, helemaal niet. Het zijn toch stoffen die we via onze voeding binnen mogen en moeten krijgen. De laatste jaren zijn er ook genoeg onderzoeken die aantonen dat het binnenkrijgen van (onbewerkt) verzadigd vet en cholesterol de cholesterolspiegel niet beïnvloed. Kortom, onze cholesterolwaardes zeggen niets over hoeveel onbewerkt vet we eten. Ik zelf eet wekelijks 20 eieren en voel me daar erg goed bij. Ralph Moorman heeft zelf een experiment gedaan met een grotere hoeveelheid eieren per week en ondanks dat ging zijn cholesterolwaarde niet omhoog. Ik zou zeggen, blijf lekker eieren eten!

Dan komt nu eigenlijk nog het ergste. Ik heb geprobeerd de hele vraag terug te vinden op internet, maar dat is niet te vinden. Het kwam er op neer welke van de 4 stellingen waar was over witte kristalsuiker. Het antwoord was dat witte kristalsuiker past in een gezond voedingspatroon. Ik denk dat er een hoop mensen al kijkend met hun ogen moesten knipperen bij dit antwoord. Heeft unilever dit antwoord misschien gesponsord? Volgende week ga ik hier nog wat dieper in, want deze week ontving ik wat nieuwe informatie over dit onderwerp.

Om te eindigen met een positief slotwoord. Er kwam ook nog een vraag over welke maaltijd de belangrijkste is. Velen zullen denken aan het ontbijt, maar het juiste antwoord was geen één maatijd de belangrijkste is. Het belangrijkste is om dagelijks te eten en voldoende voeding binnen te krijgen. Ik kan niet anders dan het hiermee eens zijn.

Alvast fijn weekend!

Richard Wuisman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.