Blog 28 januari 2016

Gisteren ontving ik een mail met daarin een video gemaakt door het kenniscentrum suiker. Ik was benieuwd waar deze over ging en bekeek deze. De video werd aan elkaar gepraat door een professor verbonden aan de universiteit van Wageningen. Dat komt zeer betrouwbaar over. Deze dame deed een uitleg over hoe simpel het is gewicht te verliezen en snapt niets van de verwarring hierover.

Het kwam er op neer dat je dagelijks calorieën verbrand. Als je er met de voeding voor zorgt dat je onder die hoeveelheid calorieën blijft die je verbrand, dan val je af. Dat is wetenschappelijke verklaring om je vingers bij af te likken. Dat niemand eerder dat bedacht heeft.

Ik denk dan meteen in voorbeelden. Laten we een persoon nemen die 2000 calorieën per dag verbrand (maakt even niet uit wat hij op een dag doet). Om af te vallen zou deze persoon dagelijks 1700 calorieën bij de snackbar kunnen eten en vervolgens afvallen. Stel dat de persoon het op een andere manier doet en dagelijks 1700 calorieën eet aan groente en fruit? Volgens de stelling van de video zou deze persoon met beide methodes hetzelfde af moeten vallen. Denkt u, dat deze persoon op beide manieren op dezelfde manier zal afvallen?

Persoonlijk probeer ik los te denken van calorieën. De ene calorie heeft veel meer voedingswaarde dan de ander. Ik train zelf erg veel en verbrand daardoor ook erg veel. Het gebeurt regelmatig dat ik niet op kan eten tegen de hoeveelheid calorieën die ik verbrand. Simpel gezegd zou ik wekelijks af moeten vallen, dat gebeurt alleen niet (gelukkig).

Daarom vond ik het interessant, en helaas heb ik het gemist, dat er een programma (gister, Trust me I’ a doctor)) op de BBC werd uit gezonden, waarin gekeken werd welke voeding bij een bepaald persoon past. Ieder persoon is anders, dat merk ik dagelijks in mijn werk. Dat voeding bij elke persoon anders reageert verbaasd me dan ook niet. Of de methode om bij iedereen te testen waar een lichaam goed op reageert toepasbaar is, is de vraag, maar dat hier langzaam onderzoek naar gedaan wordt, vind ik zeer interessant. Daarnaast ook een stuk hoopgevender dan een boodschap van het kenniscentrum suiker, die inmiddels achterhaalt lijkt.

Richard Wuisman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.