Blog 28 juli 2017

7 extra jaar

Dat is de uitslag van een onderzoek door de universiteit van Michigan. Door gezonder te leven (niet drinken, niet roken, voldoende beweging) kunnen we gemiddeld 7 jaar langer mee. En dan niet zomaar 7 jaar, vooral 7 gezonde jaren. De gezonde jaren zijn niet helemaal duidelijk gedefinieerd. Ik neem aan dat, dat jaren zijn zonder ziekte en medicatie. Die resultaten zijn mooi, want het aantal gezonde jaren dat we hebben holt achteruit, ondanks de hogere leeftijdsverwachting. We beginnen namelijk eerder met een medicijn tegen één of ander kwaaltje, dan jaren terug. We krijgen op jongere leeftijd last van hoge bloeddruk, hoog cholesterol, hoge suikerspiegel, et cetera. Dus ook op jongere leeftijd medicatie hiervoor, of ertegen, net hoe je het bekijkt. Gezonder leven, betekent volgens mij dus langer leven zonder de noodzaak om medicatie te gebruiken.

Over leven gesproken, nieuw leven laten groeien blijkt steeds lastiger te worden. De vruchtbaarheid van de westerse man blijkt enorm af te nemen. En niet zo’n beetje ook. In 38 jaar tijd is de gemiddelde concentratie zaadcellen 52,4 % afgenomen (de hoeveelheid zaadcellen per mililiter) en de totale hoeveelheid zaadcellen is met 59,3 % afgenomen. Dat betekent dat de gemiddelde man kleinere hoeveelheden sperma produceert en er zitten ook nog eens naar verhouding minder zaadcellen in. Niet gek dat het steeds drukker is in het ziekenhuis op de IVF afdeling. Als dit zo doorgaat, wordt dit een heel groot probleem.

Gezondheid gaat gepaard met vruchtbaarheid. Daar zijn al vele onderzoeken naar gedaan. Toch wordt er op een IVF afdeling nauwelijks of niet gekeken naar de gezondheidstoestand. Er zal niet gevraagd worden naar bijvoorbeeld de eetgewoontes. Het is volgens mij zo, dat het lichaam gezond moet zijn om vruchtbaar te zijn. Voor de man is het belangrijk dat hij gezonde zaadcellen (goed bewegende) in grote hoeveelheden kan ‘aanleveren’. De vrouw moet een gezond lichaam hebben om überhaupt in staat te zijn 9 zware maanden door te komen. Zodra het lichaam van iemand daar niet toe in staat is, heeft de natuur bedacht dat dit ten koste gaat van de vruchtbaarheid. Gelukkig zie ik in mijn direct omgeving veel kinderen geboren worden met blije ouders. Helaas, geldt dit lang niet voor iedereen, terwijl de oplossing vaak helemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn (uitzonderingen zijn er natuurlijk altijd). Een gezondere levensstijl zal de vruchtbaarheid kunnen verbeteren, volgens mij kan dit zelfs in hele korte tijd al werken.

Voor mannen blijkt er nog een goede reden te zijn gezonder te gaan leven. Vooral een leven zonder suiker. Een verhoogde suikerconsumptie geeft bij mannen een 23% grotere kans op het krijgen van een psychische stoornis. Dit geeft andermaal aan wat de invloed van suiker is. Het is voeding, maar beïnvloedt ook onze geest en hersenen. Meer dan 67 gram suiker per dag blijkt die kans al te verhogen. In Nederland eten we gemiddeld veel meer suiker dan 67 gram per dag. Dit zou kunnen betekenen dat er een heleboel psychische stoornissen in Nederland met een uitgebalanceerd dieet op te lossen zijn. Het onderzoek heeft geen conclusie kunnen trekken waarom dit wel voor mannen geldt en niet voor vrouwen. Ongetwijfeld zal daar ook een relatie te bepalen zijn, hoewel dat misschien minder duidelijk is.

Goed weekend!

Richard Wuisman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.