Blog 28 juli 2019

De hoogste tijd

Na een klein jaar radiostilte is het weer eens tijd voor een blog. Dat heeft lang geduurd, ja, dat heeft veel te lang geduurd. Ik heb een overmatig druk jaar achter de rug. Een bedrijfsovername (van mijn kant) met nu een nog vollere werkagenda, wekelijks fysiotherapeutisch begeleiden van een voetbalteam, laatste studiejaar osteopathie en af en toe nog wat hardlopen. Zelfs dit laatste schoot er af en toe bij in. Inmiddels is mijn werkagenda qua uren genormaliseerd, ik ben gestopt bij de voetbalclub, het einde van mijn studie is in in zicht, ik ben weer vol aan het trainen voor de dam tot damloop in september en ik heb weer tijd om te schrijven :-)!

Blijkbaar had ik even een prikkel nodig om weer te gaan schrijven. Dankzij een video deze week op nu.nl begon het te erg te kriebelen. In de video test een sterrenkok de smaak van ‘gezond snoep’. In dit geval ging het om een colaflesje van food2smile. De eigenaresse van het bedrijf geeft aan snoep te willen maken voor kinderen dat gezond is. In de video proeft de sterrenkok het colaflesje en geeft gelukkig (toeval?) aan dat deze wel heel erg lekker is, misschien nog wel lekkerder dan de gewone (haribo?) colaflesjes. Hij ziet wel dat er gebruik gemaakt is van zoetstoffen. Kortom, ik was meteen getriggered. Toen vervolgens ook de eigenaresse aangaf dat de ingrediënten allemaal natuurlijk zijn helemaal.

Het idee van het snoep/food2smile zat blijkbaar zo; in bijna al ons snoep zit suiker, en nu is wel duidelijk dat dit hartstikke ongezond is. Misschien ook wel 1 van de belangrijkste oorzaken van het op jongere leeftijd krijgen van ouderdomssuiker (diabetes type 2). Er bestaat inmiddels ook een hoop snoep zonder suiker, met plaatsvervangende zoetstoffen als vervanger voor de zoete smaak. Vaak wordt hier aspartaam en acesulfaam-K voor gebruikt. De eigenaresse wilde dus iets creëren waar geen suiker en aspartaam in zat. Dan vraag ik me nu vooral af; waarom doe je er dan wel andere zoetstoffen in?

Een blik op de verschillende producten van food2smile leert mij dat de zoetstoffen maltilol en steviolglycociden veel gebruikt worden. Een claim als natuurlijk zoetstof mag hiervoor gebruikt worden, want voor de chemische bewerking was de grondstof natuurlijk, Na de chemische bewerking is dit absoluut niet meer natuurlijk en mijns inziens net zo schadelijk als aspartaam. Wat ik ook tegenkom in de producten is maiszetmeel, rijststroop, gerstemoutstroop (dit is toch gewoon suiker?). Transvetten kom ik ook nog tegen in de koekjes (palmolie geeft bij bewerking transvetten) en de producten zitten ook vol met natuurlijke aroma’s (nogal eens wat twijfelachtig wat daar allemaal in zit). De smaken van de aroma’s worden wel keurig allemaal benoemd qua smaak (aardbei, vanille etc.) dus we kunnen er wel vanuit gaan dat dit voor 95% soort van natuurlijk is (wettelijk vastgesteld). Wat ik wel bijzonder vind is dat bij alle producten staat; Overmatig gebruik kan bij gevoeligheid laxerend werken. Oftewel kinderen kunnen snel diarree krijgen hiervan (zoetstoffen kunnen verstorend werken in de darmen?)?

Gezond leven en het tegengaan van overgewicht is niet afhankelijk van calorieën. Voor de voedingsindustrie blijft dit een interessant fenomeen en we trappen er massaal in. Mensen houden ook erg veel van de zoete smaak en kinderen zijn daar geen uitzondering op. Als we als kind al veel met zoetigheid te maken krijgen, wordt het ook steeds lastiger om dingen te eten die niet zoet zijn.

Zou ik snoep van food2smile aan mijn kind geven? Nee, als ik een kind had zou ik dat niet doen. Ik zal niet beweren dat mijn kind nooit mag snoepen, maar ik zou vooral willen dat mijn kind gezonde dingen lekker gaat vinden (groentes e.d.). Daarnaast een keer snoepen is niet zo erg, maar dan wel zonder zoetstof en diarreegevaar. Komende tijd zal ik ook wat gaan bloggen over snoepen en wat bijvoorbeeld gezondere keuzes zijn.

Fijne zondag nog!

Richard Wuisman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.