Blog 3 augustus 2017

Vrijheid

Soms zijn er momenten in het leven dat er even stil gestaan mag worden bij wat er allemaal in het leven gebeurt. Deze week had ik zo’n moment. Dit jaar is tot nu toe voor mij behoorlijk hectisch, druk en spannend geweest. De stap van werken in loondienst naar ondernemer worden is een behoorlijke stap waar een hoop bij komt kijken. In elke sector is dat zo. Vooral maart, april en mei waren ontzettend druk met regelen en klussen om de nieuwe praktijk op 1 mei geopend te krijgen. Bloed, zweet en tranen, maar dat was het waard. In mei werkte ik ook nog in loondienst dus dat was nog een maand dubbelop werken. Tussendoor had ik ook nog een praktijkexamen om door te mogen naar het derde studiejaar van de opleiding osteopathie.

Juni gaf daarom al een hoop rust. Ik moest nog wel een hoop dingen regelen, aanschaffen en ga zo maar door. Er heeft een hele hoop energie in gezeten en dan is het altijd de vraag, is dat het waard? Tot nu toe kan ik volmondig zeggen; ja! Inmiddels weten al aardig wat mensen de weg naar mijn praktijk te vinden. Dat is natuurlijk de basis, dus daar ben ik al erg blij mee. Mijn praktijk is erg mooi geworden en dan is het leuk als mensen dit tegen mij zeggen. Dat doet een mens goed. Ik snap dat het niet voor iedereen weggelegd is, om een onderneming te starten. Veel mensen zullen het ook niet eens willen, omdat er zoveel bij komt kijken. Er staat echter ook wat tegenover en dat is waar ik nu van begin te genieten.

Waar ik voorheen werkte, zaten mijn dagen propvol gepland. Het was voor mij ook niet om de hoek, dus plande ik iedereen in, op de dagen dat ik er was. Het gevolg was het maken van lange en drukke werkdagen. Elk half uur een race tegen de klok, om iedereen zo goed mogelijk te kunnen helpen in 30 minuten. Dat kost een hoop energie. Vervolgens is het ook de bedoeling dat het werk gedaan wordt op een manier die de werkgever graag ziet. Om daaraan te voldoen vraagt ook veel. Ik merk nu pas hoeveel. Voorheen ging ik dagelijks om 22:00 uur naar bed, om om 6:00 uur op te staan. Sliep ik die 8 uur goed? Redelijk. Nu ik een hoop stress van mijn oude werk achter mij gelaten heb, slaap ik zoveel beter. Het gebeurt nu regelmatig dat ik 9 uur slaap en veel dieper dan voorheen. Heerlijk! Ik stond voorheen prima op, maar nu voel ik me veel uitgeruster.

Doordat ik nu lekker dicht bij mijn huis werk, kan ik komen en gaan op mijn werk wanneer ik wil. Ik ben zelf flexibel en kan dat nu eindelijk ook in mijn werk zijn. Op deze manier kan ik mijn eigen leven veel prettiger indelen. Wanneer werk ik? Wanneer eet ik? Voorheen stond dat vast en moest ik me haasten om dat allemaal voor elkaar te krijgen. Dit hoeft eindelijk niet meer. Vooral ook zelf bepalen hoe laat, waar en wanneer ik eet is een luxe die ik nooit gehad heb. Nu wel en dat is heel fijn om dat ik zo veel makkelijker mijn ideeën over voeding kan uitwerken en zelf testen.

Ondanks dat ik als fysiotherapeut zorgverlener ben, vind ik het ook gewoon hartstikke leuk om met allerlei mensen in contact te komen. Nu heb ik ook de kans en de tijd de mensen meer te leren kennen. Niet van fysiotherapeut tot patiënt, maar van mens tot mens. Na de behandeling of zelfs voor de behandeling kan ik de tijd nemen om gewoon even met elkaar te praten over (vooral) de leuke dingen in het leven. Bij deze manier van werken voel ik me ontzettend goed en geeft het werk me nog meer voldoening. Doordat ik nog studeer leer ik veel nieuwe dingen. Deze nieuwe inzichten probeer ik te integreren in mijn manier van werken. Ik neem dan ook regelmatig even wat extra tijd om deze technieken toe te passen en doe dit vaak als extra aanvulling op de ‘gewone’ fysiotherapeutische behandeling. Dat ik dit extra kan doen is heel fijn, voor mij prettig om alles goed onder de knie te krijgen, en prettig voor mijn cliënten omdat het vaak sneller resultaat geeft.

Met sporten zit ik nu in een zware periode. Zware training voor de wedstrijden die eraan komen, zoals de dam tot dam loop. Ik begin nu de vruchten te plukken van mijn wekelijkse andere ritme. Ik kan rustiger eten op handige tijdstippen. Ik slaap beter. Ontzettend belangrijke onderdelen tijdens een zwaar trainingsprogramma. Tijdstippen van eten, frequentie van eten, diepte van slaap, steeds meer dringt ook in de sportwereld dat dit essentieel is voor bereiken van succes. Dit geldt misschien voor sporters heel duidelijk, die op hun toppen willen presteren, maar we willen ons toch allemaal goed en fit voelen? Is dit dan niet belangrijk voor een ieder? Ik geniet in elk geval ontzettend van deze tijd, al ben ik nog maar heel kort bezig als ondernemer.

Alvast goed weekend.

Richard Wuisman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.