Blog 3 juni 2018

Samenvatting

Sinds vrijdag (1 juni) ben ik begonnen met mijn uitdaging (http://www.oogvoorbalans.nl/uitdaging/). Tot nu toe voel ik mij prima en ik hoop dat over 2 uur aan te tonen tijdens de halve marathon van Hoorn. Veel mensen vragen mij waarom ik dit doe. Daarom nog kort even een overzicht waarom en wat ik allemaal ga meten (bij mezelf).

Na het zien van meerdere documentaires (zoals What the health (netflix)) ben ik aan het denken gezet. Ik kom uit een familie met relatief veel hart- en vaatziekten (vaders kant) en diabetes (moeders kant). Dit zijn beide aandoeningen die te maken hebben met aderverkalking, kortom, genetisch heb ik daar in elk geval aanleg voor. Een goede doorbloeding is van levensbelang om overal in het lichaam zuurstof, voedingsstoffen en immuuncellen te brengen. Ik ben na veel denkwerk erachter gekomen dat ik gezond eet, maar wel altijd erg veel vlees en zuivel heb gegeten/gedronken. Dierlijke producten zijn een belangrijke factor in het ontstaan van aderverkalking. Daarom ga ik nu 3 maanden alle dierlijke producten uit mijn dieet halen en kijken wat dit voor mij doet.

Ik voel mij gelukkig gezond en fit. Toch ben ik heel erg nieuwsgierig of ik met dit dieet verandering ga merken (ik verwacht van wel). Dit ga ik op de volgende manier meten:

  1. Hardlopen; een verbeterde doorbloeding zou ervoor moeten zorgen dat ik tijdens wedstrijden snellere tijden moet kunnen lopen
  2. Doorbloeding van mijn tenen; na jarenlang tennis en inmiddels jaren hardlopen zijn mijn teennagels en tenen behoorlijk belast, dit is te zien. Met meer doorbloeding herstellen mijn tenen hoop ik beter.
  3. Het gebeurt nog al eens dat ik koude handen heb; doorbloeding zou voor meer warmte moet zorgen.
  4. Mijn spijsvertering is niet optimaal; ik kan niet alle voedingsstoffen goed opnemen, vooral vet en eiwit neem ik niet volledig op. Ik ben benieuwd of een plantaardig dieet dit kan veranderen.
  5. Hooikoorts; Dit heb ik al sinds mijn 16e, niet in hevige mate, mogelijk dat een dit dieet hier ook positieve invloed op heeft.

Ik wil wel zeker zijn dat ik gezond ben en blijf en heb daarom een paar simpele testjes gedaan en herhaal dit elke maand:

  1. Ik heb mijn bloeddruk gemeten; 107 om 68 en een hartslag van 43. Mijn bloeddruk is altijd aan de lage kant. Hiervoor moet ik dus ook zorgen voldoende zout binnen te krijgen (ook omdat ik bijna geen brood eet), want ik zweet met hardlopen ook veel uit. Een hartslag van 43 is niet ongebruikelijk bij hardlopers, de kracht van hartspier zal dus prima zijn.
  2. Mijn gewicht; Zwaar ben ik nooit geweest, nu weeg ik 69,9 kg (ik ben 1.90m lang), erg licht, dit hoeft dit minder te worden. Mijn BMI is 19,4 (ook laag), mijn vetpercentage is 7,8% en mijn visceraalvet waarde is 1 (ook erg laag).
  3. Ik heb foto’s gemaakt van mijn tenen en zal deze elke maand gaan vergelijken (en dan ook delen).

Het is natuurlijk best mogelijk dat ik andere dingen ga merken. Misschien krijg ik wel ontgiftigingsverschijnselen (vooral jeuk schijnt voor te komen of huiduitslag), maar later wellicht ook andere positieve veranderingen dan ik van tevoren had bedacht. Ik ben erg nieuwsgierig, daarom doe ik dit en daarom heb ik er ook veel zin in. Aan de andere kant, het valt mij ook zwaar geen vlees te eten, ik ben benieuwd hoe erg ik dit ga missen.

Gezonde groet en fijne zondag,

Richard Wuisman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.