Blog 3 november 2016

Vetverbranding

Het is inmiddels al ruimschoots een week terug, maar ik wil toch nog terugkomen op de nationale gezondheidstest. Er is 1 vraag, waar ik toch nog op terug wil komen. Een vraag die voor verwarring zorgt. Tenminste, het antwoord zorgt voor verwarring. Er was namelijk een vraag over de vetverbranding. De gehele vraag weet ik niet meer, maar het kwam er op neer dat er geraden moest worden hoe lang het duurt voor de vetverbranding met bewegen op gang komt.

Wel een heel interessante vraag. De meeste fysiologen en internetinformatie geeft aan dat je minstens 20 minuten moet sporten voor de vetverbranding begint. Voordat je dus echt vet gaat verbranden. Dit was ook 1 van de mogelijke antwoorden: 20 minuten. Het antwoord was dat de vetverbranding met bewegen of sporten meteen begint. Dat is een heel verschil.

Dat de vetverbranding meteen begint met bewegen, dat is heel officieel correct. Daar valt geen speld tussen te krijgen. Zodra je begint met bewegen gaan al je energiesystemen beginnen met energie vrij maken. Alleen, het ene energiesysteem komt veel sneller goed op gang, dan het andere. Ik wil dit geen onoverzichtelijk blog gaan maken, dus ik wil nu alleen ingaan op de vetverbranding. Dit is een systeem dat moeizaam op gang komt, het kost tijd om energie vrij te maken uit vet. Het duurt dan dus ook gemiddeld 20 minuten voordat dit systeem op volle toeren werkt. Dan is het ook nog eens essentieel, dat die 20 minuten volledig bewegend doorgebracht worden. Door pauzes tijdens het sporten of bewegen, zakt meteen de activiteit van het vetsysteem af. Daarom lenen sommige vormen van bewegen zich goed voor vetverbranding en andere niet. De duursporten zijn ideale vormen, of een stevige wandeling, een stuk fietsen. Daarin zitten in principe geen pauzes en kunnen we daadwerkelijk vet gaan verbranden.

Ik ben bang dat door een vraag en antwoord als deze in de gezondheidstest, dat mensen denken veel makkelijker vet te kunnen gaan verbranden, dan het echt gaat. Dit kost moeite! Daar moet je je best voor doen! En dat is wel iets wat wellicht beter belicht had kunnen worden in deze test. Dat vind ik jammer. Natuurlijk is het wel zo, dat als je regelmatig in beweging bent gedurende de gehele dag, dat het vetverbrandingsysteem op een laag niveau doorgaat. Oftewel, als we veel en lang zitten, komt dit systeem helemaal niet op gang. In de avond gaan sporten en overdag alleen maar zitten helpt dus niet erg, tenzij er echt sprake is van duursport. Het is een evenwicht, een balans. Het gaat erom de juiste balans te vinden, om je doelen daadwerkelijk te kunnen behalen.

Veel plezier met bewegen!

Richard Wuisman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.