Blog 30 september 2017

Rafelig

Verwachtingen kloppen soms niet helemaal. In sportkantines zou je voeding moeten kunnen bestellen, die het sporten ondersteunt. Helaas is het slecht gesteld met het assortiment van de gemiddelde sportkantine. Groot onderzoek van de NOS bevestigde dit. Jarenlang kwam ik bij de tennisclub, tegenwoordig veel in de atletiekkantine en de voetbalkantine. Iets gezonds heb ik bij geen van de 3 clubs gevonden. Energiedrankjes reken ik wel tot sportvoeding, maar niet tot de gezonde voeding. Voor een broodje kroket, een patatje of snoep en chips is vaak meer dan genoeg.

Helaas is het ook geen verrassing meer, maar het blijkt dat de meeste kindertoetjes niet gezond zijn. Fabrikanten maken voor kinderen geen uitzonderingen. er wordt geen gram suiker gespaard. En het mooie voor de fabrikanten is ook dat kinderen zo gek worden op zoetigheid, dat dit vaste klanten zullen blijven in hun latere leven. Het is tegenstrijdig in de wereld, geld is belangrijker dan alles. Ook in de medische wereld blijven er tegenstrijdige berichten komen. Ook doordat de wereld uit elkaar gerukt wordt door verschillende (financiële) belangen. Gisteren met mijn studie kwam weer zo’n mooi onderwerp ter sprake. Het probleem met bloedvaten, het ontstaan van vernauwingen (aderverkalking). Hoe ontstaan die nu?

Volgens de reguliere medische wereld komt dit nog steeds door een te hoog cholesterolgehalte. Zodra dit te hoog wordt, blijven stukjes plakken aan de vaatwand. Uiteindelijk zijn het zoveel stukjes dat het bloedvat vernauwd. Met als gevolg dat delen van het lichaam te weinig (zuurstofrijk)bloed krijgen en minder goed kunnen werken of afsterven (denk bijvoorbeeld aan hartweefsel of hersenweefsel). Volgens deze redenatie moet dan het cholesterol omlaag gebracht worden, zodat dit niet kan gebeuren. Vaak worden dan statines voorgeschreven. Deze medicatie werkt goed om het cholesterol omlaag te brengen en voorkomt dat er er meer stukjes aan de vaatwand gaan plakken. Nadeel is dat statines ook ons enzym Q10 niveau omlaag brengen. Q10 is een zeer belangrijk enzym dat we zelf aanmaken en is zeer belangrijk voor onze energiehuishouding. Zonder dit enzym verliezen we aan spierkracht (vooral de hartspier heeft veel Q10 nodig) en aan energie. Dit is dus geen bijwerking, dit is gewoon de werking van deze medicatie.

Misschien is het veel interessanter te kijken naar de reden dat er stukjes cholesterol aan de wand kunnen plakken. Of wacht, nee, die blijken helemaal niet aan de vaatwand vast te plakken. Het gaat om een andere vettige stof, genaamd adipocyten. Een stof die vet vervoerd door onze bloedvaten. Het vet wordt vervoerd naar delen van het lichaam waar dit kan worden opgeslagen. Wanneer er veel adipocyten in onze bloedbaan zitten, wordt er dus (te) veel vet opgeslagen! Deze stof kan zeker in hoge concentratie makkelijk blijven plakken aan de vaatwand, vooral daar waar rafels in de vaatwand zitten. Deze rafels ontstaan in de vaatwand door een te hoge druk. Dit kan komen door een hoge bloeddruk die ontstekingen veroorzaakt in de vaatwand, maar ook doordat de vaatwand van erg slechte kwaliteit is. Als we dan ook nog een tekort hebben aan vitamine B6, B11, B12, dan is het herstel van de vaatwand niet meer mogelijk. Een rafelige vaatwand is het gevolg, en daar kunnen dus vooral de adipocyten blijven plakken.

De oorzaak kan dus liggen bij vitamine tekort (voeding), bij teveel vetopslag (voeding en te weinig beweging) en hoge bloeddruk (voeding en beweging). Tussen haakjes heb ik de meest voor de hand liggende oplossingen gezet. Natuurlijk kan het zijn dat de oplossing veel complexer is. Mensen die chronisch een laaggradige ontsteking hebben, zullen ook niet in staat zijn problemen met de vaatwand op te lossen. Laaggradige ontstekingen hebben vaak veel te maken met de darmfunctie en chronisch stress (op wat voor manier dan ook).

Kortom, de oplossing hiervoor ligt vooral bij voeding, voldoende beweging, stressmanagement en een goede darmfunctie. Dit kan de oorzaak wegnemen van het ontstaan van aderverkalking en een hoog cholesterol gehalte. Overigens, zonder cholesterol kunnen we echt niet leven. Het slechte cholesterol vervoerd hormonen van de lever naar de rest van het lichaam, het goede cholesterol vervoert ‘hormoon’ afval terug naar de lever. Beide vormen zijn dus belangrijk. Echter, als we niet uit onze voeding goede vetten krijgen voor de aanmaak van cholesterol, dan gaat er een hoop fout in het lichaam. Dus ook bij deze zal ik het nog eens benoemen, omega-3 vetzuren zijn gigantisch belangrijk voor de mens. Ook te weinig van deze stof, zal ervoor zorgen dat ontstekingen in ons lichaam niet verdwijnen. Dit is onze natuurlijke ontstekingsremmer.

Fijn weekend,

Richard Wuisman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.