Blog 4 maart 2017
Maag vervolg
Vorige week ben ik ingegaan op het gebruik van maagzuurremmers, ook wel bekend als protonpompremmers. Ook ben ik wat in gegaan op de werking van de maag. Tijdens afgelopen week bedacht ik mij, dat ik 1 scenario niet heb beschreven. Ik gaf aan dat er 2 problemen kunnen zijn met de maag, teveel of te weinig maagzuur. Oftewel een maagportier dat dicht blijft zitten of de maag die niet zuur genoeg wordt. Het kan natuurlijk ook gebeuren dat het maagportier niet goed sluit. Vaak wordt mensen ook nog wel vertelt dat het maagportier te slap is. Dit kan inderdaad het geval zijn. Als het neuron (de zenuw) dat het maagportier regelt, beknelt zit of kapot is, dan zal het maagportier open staan. Dit komt niet veel voor, de meest voorkomende oorzaak is een eerdere operatie. Een operatie die in het gebied van de verteringsorganen is uitgevoerd. Meestal is deze aandoening een complicatie na een operatie. De oorzaak is dan dus meestal duidelijk. We gaan nu meer kijken wat er gebeurt als de maag niet zuur genoeg wordt en wat als het maagportier niet goed opent.
Er kunnen een aantal problemen op langere termijn ontstaan. Wat gebeurt er met de maaginhoud als deze te lang in de maag zit? Het maagzuur kan dan omhoog komen (het portier tussen slokdarm en maag opent). Een enkele keer kan geen kwaad. Als dit vaak (chronisch) gebeurt, dan wordt dit een serieus probleem. Het maagzuur komt dan in de slokdarm en de wand van de slokdarm kan niet tegen dit zuur. De wand van de slokdarm zal beschadigd raken en dit kan grote problemen gaan geven. Om dit te voorkomen is een protonpompremmer wel een oplossing. Deze lossen echter niet de veroorzaker van het probleem op.
De maag heeft een belangrijke functie in ons verteringskanaal. Alles wat we eten, komt uiteindelijk in de maag. De mond zorgt wel voor wat bescherming, maar er kunnen evengoed nog een hoop bacteriën in onze maag terecht komen. Niet alleen trouwens uit ons eten! Veel mensen lopen rond met ontstoken tandvlees, wat een hoop ongewenste bacteriën in onze mond als gevolg heeft. Deze komen ook in de maag terecht. Als de maag goed zuur wordt, dan zal het deze ongewenste indringers doden, zodat we beschermt zijn. Wanneer de maag hier niet in slaagt kunnen bacteriën in het maagslijmvlies toeslaan met bijvoorbeeld een maagzweer als gevolg. Een maagzweer ontstaat natuurlijk nooit zomaar! Als dit niet goed wordt behandeld kan dit leiden tot bijvoorbeeld maagperforatie. Daar zit niemand op te wachten.
Het maagzuur heeft een duidelijke verteringsfunctie. In de maag gaat het zuur inwerken op eiwitten, zodat deze later in de darmen opgenomen kunnen worden. Ook vitaminen en mineralen zijn afhankelijk van het maagzuur. Zonder maagzuur zijn deze veel minder goed opneembaar. Een zeer belangrijke vitamine in dit geval is B12. In de maag wordt ook de ‘Intrinsiek Factor’ aangemaakt. Deze is noodzakelijk voor de opname van B12. Bij chronisch gebruik van maagbeschermers wordt er minder Intrinsiek factor aangemaakt en zal er dus minder B12 opgenomen worden. Een tekort aan vitamine B12 komt tegenwoordig veel voor en lijkt zelfs een hype te worden. Voor meer informatie over symptomen bij B12 tekort, zie hier.
Als de maaginhoud niet zuur genoeg wordt en in de twaalfvingerige darm terecht komt, ontstaat het volgende probleem. In dit deel van de darm worden door de galblaas en alvleesklier enzymen afgegeven aan de voedselbrij. De aanmaak van deze enzymen is ook afhankelijk van de zuurgraad. Is deze niet zuur genoeg dan zullen er te weinig enzymen afgegeven worden. Met als gevolg dat eiwitten, koolhydraten en eiwitten niet goed verteerd kunnen worden.
Een minder bekend effect van langdurig gebruik van maagbeschermers is een verstoorde opname van magnesium. Magnesium is een mineraal waar een tekort al relatief vaak voorkomt, omdat veel mensen te weinig voeding eten waar dit in zit. Een tekort aan magnesium is een serieus probleem en kan vele negatieve gevolgen hebben. Binnenkort verschijnt er op de site een pagina over magnesium, waarbij dit uitgebreider wordt beschreven.
Kortom, chronisch gebruik van maagzuurremmers zal altijd invloed hebben op onze voedselvertering. Flinke invloed zelfs. We zullen altijd minder essentiële voedingsstoffen op kunnen nemen. Stoffen die belangrijk zijn voor de opbouw van alle weefsels in het lichaam en zorgen voor ons immuunsysteem. Terecht dus dat zelfs artsen vinden dat deze teveel worden voorgeschreven en te makkelijk verkrijgbaar zijn zonder recept.
Fijn weekend!
Richard Wuisman.