Blog 5 januari 2017

Borreltijd

Rond de oud en nieuw dit jaar waren er meer incidenten met alcohol dan met vuurwerk. Dat geeft wel weer aan wat voor een prominente rol alcohol in de samenleving speelt. Vanwege dit nieuws vroeg een cliënt mij wat alcohol eigenlijk allemaal precies in het lichaam doet. Of dit bijvoorbeeld net zo slecht is voor het lichaam als roken (bij een alcoholverslaving). Ik denk dat de meeste mensen half niet weten, wat alcohol eigenlijk in het lichaam doet.

Laten we het eerst eens hebben over wat alcohol precies in het lichaam doet en daarna wat de gevolgen kunnen zijn. Veel mensen weten wel dat je vocht gaat uitscheiden en minder geremd wordt naarmate het promilage alcohol in het bloed toeneemt. Het inslapen na het drinken gaat meestal ook makkelijk, maar de slaap duurt vaak veel minder lang, we worden sneller wakker.

Wat gebeurt er zodra wij alcohol drinken. Vooral hormonaal gebeuren er interessante dingen in het lichaam. De lever gaat minder NAD+ aanmaken, een co-enzym voor de aanmaak van testosteron. Dit heeft dus direct invloed op onze testosteronspiegel. Alcohol zorgt er ook voor dat er minder ADH wordt aangemaakt. Dit hormoon zorgt ervoor dat er in de nieren water wordt ontrokken aan de urine. Gevolg is dat er minder water wordt ontrokken en we dus meer moeten plassen. Dit zal in eerste instantie een bloeddrukdaling geven (minder vocht geeft minder druk). Echter, na een paar glazen, zal ons lichaam behoorlijk in de stress raken. Alcohol is een giftige stof en dus zal het lichaam meer cortisol (stresshormoon) aan gaan maken, wat uiteindelijk weer zorgt voor een stijging van de bloeddruk.Hier gaan dus een aantal hormoonfuncties door elkaar heen functioneren. Een ander hormoon dat juist vrijkomt is endorfine. Een stofje waar we ons meestal erg prettig bij voelen. Dit zorgt er ook voor dat we na een paar glaasjes losser worden.

Op de korte termijn zijn de effecten van alcohol niet al te schadelijk. Dan heb ik het over een paar glazen. Hoe meer we binnenkrijgen, hoe meer gif (zo ziet het lichaam het). Na een paar glaasjes teveel kunnen we behoorlijk uitgedroogd raken met een kater en hoofdpijn als gevolg. De hormonale disbalans die ontstaat tijdens alcohol moet ook weer herstellen en hier heeft het lichaam ook even tijd voor nodig, afhankelijk van hoeveel er gedronken is. Als er gedronken wordt na het sporten, zeker na een goede training, zal het trainingseffect behoorlijk minder zijn. Dit komt doordat door alcohol de testosteronspiegel zakt (in plaats van stijgt).

Regelmatig drinken heeft behoorlijke gevolgen, zeker als er sprake is van een verslaving. Dit wordt een behoorlijk stressvolle situatie voor het lichaam. Bij chronisch stress hoort een lange lijst aan gevolgen: verhoogde bloeddruk, verhoogde kans op diabetes, verzwakte maagfunctie, afbraak spierweefsel, toename vet om de organen, botkwaliteit neemt af, verlaging immuunsysteem, sneller trek, verminderd geheugen, verminderd libido. Dit zijn nog niet eens alle gevolgen, maar wel een aantal behoorlijke invloeden. De testosteronspiegel zal door alcohol ook gaan dalen. Dit betekent nog meer afbraak van spierweefsel en toename van vet. Denk hierbij ook aan leververvetting (een proces dat niet omkeerbaar is).

Door alle stress in het lichaam is er ook meer behoefte aan vitaminen en antioxidanten. Alcoholisten hebben vaak hierdoor behoorlijke tekorten, vooral van de B-vitamines. Dit zal op den duur gevolgen hebben voor zo goed als alle structuren in ons lichaam. Alcoholisten zullen uiteindelijk ook te maken krijgen met een hoge cholesterolspiegel. Alcohol zorgt namelijk voor een verhoogd niveau van het ‘slechte’ LDL cholesterol. Er ontstaat eigenlijk een disbalans plaats, waardoor alcoholisten ook vatbaarder zullen zijn voor ontstekingen.

Tot slot, alcohol heeft bij tieners nog meer gevolgen. Er komt verhoudingsgewijs meer alcohol in de hersenen (verhoudingsgewijs zijn de hersenen bij tieners iets groter dan bij volwassen). De lever zal ook de alcohol minder snel kunnen omzetten, aangezien deze kleiner is dan bij volwassen. Alcohol is dus voor tieners giftiger en bij veelvuldig gebruik zal dit een behoorlijk invloed achterlaten in de hersenen. Vooral het denkvermogen en het geheugen kunnen worden getroffen (wat op latere leeftijd misschien pas echt duidelijk blijkt).

Kortom, af en toe een glaasje kan helemaal niet zo veel kwaad. Overdaad schaadt.

Alvast fijn weekend!

Richard Wuisman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.