Blog 5 juni 2016

Leuke weetjes

Er zijn heel veel dingen die je zelf kan doen om je gezondheid te verbeteren. Iedereen kan wel een paar dingen noemen. Minder snoepen, meer bewegen, meer sporten, minder snacken, enfin, de bekende methodes. Afgelopen week had ik een aantal dagen cursus en ik hoorde een aantal leuke trucjes, die je uit kan voeren om gezondheidswinst te behalen. Het lijken in eerste instantie misschien wat vergezochte dingetjes, maar het is helemaal niet zo ingewikkeld om te doen.

Veel mensen zouden het haast vergeten, maar wij hebben allemaal een zwezerik. Het is een klein orgaantje achter het borstbeen. Het orgaan heeft voor ons misschien niet heel veel functie meer (behalve tot 1,5 jaar), maar heeft wel degelijk nog een functie in ons immuunsysteem. Om onze zwezerik te stimuleren en ons immuunsysteem even een boost te geven, is het al voldoende om een aantal maken te kloppen op het borstbeen. En ja, dat mag best stevig, het borstbeen kan een stootje hebben. Ik doe het met de pinkkant van mijn vuist, maar je kan er ook net zoals een gorilla op gaan slaan.

Tegenwoordig zijn er verschrikkelijk veel mensen die te weinig bewegen. Zeker beeldschermmedewerkers maken vaak veel zituren. Ons lichaam is hier niet bij gebaad en het schijnt dat al na 30 minuten zitten er op sommige plekken in het lichaam vervetting om gaat treden. Door elk half uur te bewegen kan dit volledig ongedaan gemaakt worden. Kortom, elk half uur bewegen zou je de hele dag door eigenlijk moeten doen. 20 seconde beweging is genoeg, maar dit moet wel ietwat inspannend zijn. Denk hierbij aan 10 kniebuigen (squats of lunges), een stuk of 10 push ups, een tiental buikspierbewegingen, trap op, trap af. Als je dit doet en maximaal 1 keer per dag non-stop 3 uur zit, dan kan je je zitvervetting volledig zelf in de hand houden.

Nog een derde trucje, 1 die minder tijd en inspanning kost. Wij als mens zijn in staat lactoferrine aan te maken. Het is een stof die bijvoorbeeld ook in moedermelk zit en helpt de baby bij de weerstand en het immuunsysteem. Vooral in de darmen heeft dit stofje zeer nuttige functie. Zeker als mensen bijvoorbeeld veel last hebben van schimmels (denk aan candida). Er is 1 simpele manier om de aanmaak van dit stofje te stimuleren. Span de armen 30 seconde  even flink in (denk aan opdrukken, halters tillen, etc). Doe dit bij voorkeur vlak voor de maaltijd, voor het meeste effect. Kortom, armen trainen heeft flink voordelen!

Ik pas dit inmiddels regelmatig toe in mijn dagen (sinds ik dit weet). Het is echt niet zo moeilijk.

Succes,

Richard Wuisman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.