Blog 5 november 2017
Blijf 30 jaar jong
Een paar weken terug las ik een artikel over gezond oud worden. Er zijn natuurlijk heel wat theorieën over hoe we gezond oud kunnen worden. Het is ook interessant te beseffen dat op een aantal plaatsen in de wereld ‘blauwe zones’ zijn waar mensen gemiddeld ouder worden. Ten slotte zijn er nog wat stammen die ver van de westerse beschaving leven en heel oud worden. Kortom, vandaag ga ik in op gezond ouder worden.
Hier in het Westen worden we steeds ouder, maar worden we ook steeds gezonder oud? Persoonlijk denk ik van niet. We zijn gemiddeld steeds jonger op het moment dat we medicatie nodig hebben. Volgens mij is dat geen teken van gezondheid. Met behulp van medicatie kunnen we wel ouder worden, maar we worden er zeker niet vitaler oud door. Sterker nog, het gebeurt regelmatig dat ouderen stoppen met een aantal medicijnen en zich meteen beter voelen. Dat we onszelf in een chemiefabriek veranderen lijkt mij ook niet de oplossing. Ook omdat er vooral ook andere oplossingen zijn.
Het artikel over gezond oud worden vergeleek de darmflora van verschillende leeftijden. Wat vooral opviel was dat de ouderen die nog erg vitaal waren (dat waren dus tachtigers en negentigers) een vergelijkbare darmflora hadden met dertigers. Oftewel, de darmflora was een duidelijk marker voor een fitte oude dag. De conditie van de darmen wordt met steeds meer zaken in verband gebracht. Ook auto-immuunziektes blijken sneller te ontstaan als de darmflora niet in orde is. Sporters presteren beter wanneer hun darmflora goed functioneert. Laten we dus vooral zuinig zijn met dit orgaan en er voor zorgen dat we veel voeding eten die de juiste darmflora voedt (oftewel de goede darmbacteriën). Groente (vooral) en fruit zorgen hiervoor, maar ook gefermenteerde producten zoals kefir en yoghurt (alle gefermenteerde producten zijn prima). Eten van veel suikerrijke producten, rood vlees en veel tarweproducten zullen eerder de darmen irriteren de verkeerde darmflora voeden.
Verspreid over de Aarde liggen plekken waar men gemiddeld ouder wordt, de ‘blauwe zones’ genaamd. De blauwe zones zijn over de gehele wereld te vinden; Sardinië, Okinawa (Japan), Lima Linda (USA), Nicoya (Costa Rica) en Ikaria (Griekenland). Het zijn allemaal plekken die een beetje afgelegen liggen. Wat gebeurt er precies in deze gebieden? Er werden 9 typische kenmerken gevonden, die ervoor zorgen dat deze volken vitaal ouder worden:
- Veel natuurlijke beweging (weinig hulpmiddelen zoals machines)
- Ervoor zorgen dat er iets is waarvoor je wakker wil worden, een mooi doel in het leven
- Leven in een omgeving zonder stress
- Stoppen met eten wanneer we 80% verzadigd zijn
- Er worden veel bonen en ander plantaardig voedsel gegeten en relatief weinig vlees
- Drinken van wijn, maximaal 1-2 glazen per dag in aanwezigheid van familie en vrienden
- Het behoren tot een groep (gelijkgestemden) blijkt positief te werken
- Familie en geliefden leven in harmonie met elkaar, ze doen alles met elkaar en de ouderen doen wat ze kunnen zonder met pensioen te gaan
- Het hebben van een groep vaste vrienden voor het leven
Eigenlijk zijn het niet eens hele spannende kernmerken. Verder nog een opvallend kenmerk is dat al deze volkeren zorgen voor voldoende slaap. Dus eigenlijk zijn deze mensen veel in beweging (in de natuur), kennen bijna geen stress, eten vooral plantaardig (en dus ook onbewerkt) en hechten veel waarde aan een harmonieus leven met familie en vrienden.
Nog ergens anders op de wereld, in Pakistan leeft een volk, die heten de Hunza’s. Ze leefden ver buiten de beschaving en deden dat op hun eigen manier. Ze schijnen heel erg oud geworden te zijn. Helaas, tegenwoordig loopt er een snelweg langs hun leefgebied tussen Pakistan, Rusland en China. Een aardverschuiving zorgden jaren geleden voor de mogelijkheid om een weg aan te leggen in het gebied. Het geheim van het oud worden werd vooral gerelateerd aan het eten van abrikozenpitten. Pitten bevatten vaak veel voedingsstoffen, vooral de abrikozenpit bevat veel stoffen die zelfs zouden kunnen helpen bij het behandelen van kankercellen. Tegenwoordig worden de Hunza’s niet meer zo oud, Westerse voeding is nu ook bij hun bekend.
Kortom, als we goed zorgen voor onze darmen, stress zoveel mogelijk proberen te vermijden, vooral plantaardig eten en in harmonie met elkaar leven; wie weet hoe oud we wel niet kunnen worden. En dat op een prettige manier.
Fijne dag nog.
Richard Wuisman.