Blog 6 augustus 2016

Blessure herstel 2

Vorige week sprak ik in mijn blog over het herstel van blessures na een duidelijke oorzaak. Ik was daarin toevallig zelf een goed voorbeeld door een overbelasting. Andere duidelijke oorzaken kunnen verkeerde bewegingen zijn (verstuikingen),botbreuken, spierscheuringen etc.

De blessures die sluimerend ontstaan zijn van een hele andere categorie en vergen ook een andere oplossing.

Veel mensen hebben wel eens zo’n sluimerende blessure opgelopen. Sporters bijvoorbeeld hebben wel eens een keer last van een bepaalde spier of pees. Het is niet ernstig, maar het gaat niet over, totdat het gegeven moment echt vervelend wordt. Dan is het ook meteen duidelijk dat dit niet vanzelf meer overgaat. Dit soort blessures ontstaan veel vaker en niet alleen door sporten. Denk daarbij bijvoorbeeld ook aan nek- en schouderklachten. Deze ontstaat zelden van het 1 op andere moment. Hoe kan het dat deze blessures ontstaan en steeds erger worden? En waarom gaat het niet over?

Door mijn opleiding en ervaring als fysiotherapeut heb ik hier een bepaalde kijk op, maar zeker ook door mijn huidige opleiding osteopathie kan ik veel beter per individu bepalen waarom dit is. Met dit soort klachten weet je meestal zeker dat er niets kapot is. Geen scheurtje in een spier of pees. Vaker dan eens is de pijn afkomstig uit een spier of pees. In deze structuren zitten ook vanuit het zenuwstelsel veel mechanismes die een ‘pijnprikkel’ kunnen geven. Zit het probleem dan ook in deze spier of pees? Nee, dat nooit! Nou bijna nooit, er zijn altijd uitzonderingen. De plek waar de pijn zit is eigenlijk het symptoom! Dit is de ervaring van de klacht. Dit betekent echter niet dat hier ook de oorzaak van het probleem ligt.

De oorzaak is meestal wat gecompliceerder. Waar we als eerste vanuit moeten gaan is dat alles in het lichaam samen werkt. Alles moet met elkaar in balans zijn. Bij een probleem in de heup, zal de kniefunctie ook veranderen. Bij een probleem in de knie zal de functie van de voet wat veranderen. Alles in het lichaam zit aan elkaar vast met vliezen, spieren, zenuwen en ga zo door. Zo kan het dat als er langere tijd ergens een klein probleem zit, dit op een later tijdstip elders klachten kan geven als dit probleem niet verdwijnt. Bij problemen in de schouder en elleboog ligt vaak de oorzaak meer richting de wervelkolom. In de wervelkolom zitten een heleboel gewrichten, waar vanuit allerlei hoeken krachten op werken. Vanuit de spieren, door de stand van de ribben (niemand is symmetrisch), trekkrachten vanuit de organen die in onze romp zitten en indirect verbindingen hebben met de wervelkolom.

Om dan maar even terug te keren naar bijvoorbeeld hardlopen. Een veelvuldige blessure is bijvoorbeeld de achillespeesirritatie. Dit kan langdurig zijn. Als deze langdurig is, dan wordt er blijkbaar te hard getrokken aan deze pees, maar niet door de pees zelf! Helaas is er geen vaste oplossing voor de probleem. Het probleem kan in de voet liggen, maar veel vaker nog in het bekken/ heup of nog hoger in het lichaam. In dit soort situaties raad ik een ieder aan om op z’n minst eens een bezoek te brengen aan een therapeut om dit probleem op te lossen. Want als de oorzaak niet opgelost wordt, dan is het wachten op de eerst volgende blessure. Daarom zijn bepaalde sporters ook erg vaak geblesseerd, het symptoom wordt behandeld i.p.v. de oorzaak!

Het is een misschien wat ingewikkelder blog geworden. Wat ik wil aangeven is dat alles in het lichaam 1 geheel is, alles moet met elkaar samenwerken zodat we optimaal kunnen functioneren. Het lichaam bestaat niet alleen uit een achillespees of uit een elleboog. Een heleboel delen moet samenwerken en in het geheel met elkaar in balans zijn!

Fijn weekend!

Richard Wuisman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.